Hlavní obsah

Úspěšná léčba rakoviny začíná přesnou a kvalitní diagnostikou

Klíčové pro stanovení správné léčby rakoviny je přesná a včasná diagnostika onemocnění. Moderní diagnostické centrum rakoviny, které je součástí Protonového centra, má nově k dispozici unikátní technologie, které jsou poprvé dostupné i pacientům v České republice.

Foto: Proton Therapy Center

Úspěšná léčba rakoviny začíná přesnou a kvalitní diagnostikou

Článek

Snad v žádném oboru není tak důležité pravidlo, které můžeme jednoduše shrnout takto: Přesnější diagnostika = správná léčebná strategie. Pro vyšetření onkologického pacienta hraje čas a přesnost obrovskou a nezastupitelnou roli. Avšak základním kamenem pro stanovení úspěšné strategie léčby jsou odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s hodnocením a popisem právě pořízených snímků z diagnostických zařízení.

„Přijít na vyšetření včas je zásadní záležitost, zejména pro kompletní nastavení strategie onkologické léčby. Pokud pacient přijde pozdě, může zameškat ten správný okamžik, kdy je jeho konkrétní onemocnění ještě ve stadiu, kdy jej dokážeme vyléčit zcela nebo alespoň do takové míry, že kvalita života po léčbě zůstává v dostatečné míře zachována,“ říká doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., ředitel zdravotního úseku Protonového centra.

Foto: Proton Therapy Center

Úspěšná léčba rakoviny začíná přesnou a kvalitní diagnostikou

V Protonovém centru je vybudováno moderní oddělení diagnostiky nádorových onemocnění, které úzce spolupracuje s odborníky z mnoha onkologických pracovišť a zdravotnických zařízení a je kromě pacientů Protonového centra dostupné i všem ostatním pacientům, kteří mají doporučení (neboli žádanku) od svého ošetřujícího lékaře.

Novým pomocníkem lékařů pro přesnou diagnostiku nádorových onemocnění se stal moderní digitální přístroj PET/CT, který je první svého druhu v Česku. PET/CT neboli pozitronová emisní tomografie kombinovaná s výpočetní tomografií v sobě kloubí funkční (metabolický) a anatomický obraz těla pacienta. Přístroj má unikátní rozlišovací schopnost a umožní tak zachytit případná nádorová ložiska i ve velmi raných stadiích. To pro pacienty znamená méně náročnou léčbu a vyšší šance na zvládnutí nemoci.

Foto: Proton Therapy Center

Úspěšná léčba rakoviny začíná přesnou a kvalitní diagnostikou – přístroj pro MR vyšetření

„Je známo, že při léčbě onkologických diagnóz hraje čas nesmírně důležitou úlohu, a proto jakýkoli technologický pokrok, který nám umožní soupeřit s časem efektivněji, velmi vítáme. Poskytovat všem našim pacientům špičkovou diagnostiku a léčbu s maximální účinností je od začátku smyslem existence Protonového centra, a jsem proto velice rád, že je tento přístroj v našem Centru,“ říká k uvedení digitálního PET/CT Václav Laštovka, jednatel Protonového centra.

Nové přístroje, ale i přístup personálu diagnostického oddělení Protonového centra vychází vstříc pacientům i v otázce jejich pohodlí během vyšetření, a to jak z pohledu fyzického, tak i psychického komfortu. Tím, že na každého pacienta mají v Protonovém centru dostatek času, zvládají vyšetřit i velmi malé pacienty bez celkové anestezie (uspání) nebo pacienty trpící klaustrofobií (strachem z uzavřených prostor).

Foto: Proton Therapy Center

Úspěšná léčba rakoviny začíná přesnou a kvalitní diagnostikou

Novinkou od 1. dubna 2022 bude prodloužení provozní doby magnetické rezonance od pondělí do pátku až do 19 hodin. Veškeré zdravotní služby a výkony jsou v Protonovém centru hrazeny všemi zdravotními pojišťovnami. Každý pacient, indikovaný k protonové terapii, ale také každý pacient, který potřebuje diagnostické vyšetření, má v Centru k dispozici svého osobního koordinátora. Na něj se může kdykoliv obracet s dotazy a společně plánovat termíny všech vyšetření s ohledem na potřeby pacienta.

Oddělení moderní diagnostiky je také školícím centrem pro lékaře a radiologické asistenty, kteří mají možnost stát se součástí týmu tohoto špičkového pracoviště. Právě řady svých zaměstnanců na oddělení nukleární medicíny a radiodiagnostiky Protonové centrum nyní rozšiřuje, aby mohlo zajistit dostupnost těch tolik potřebných vyšetření onkologicky nemocným pacientům. Dveře jsou zde otevřeny také mladým kolegům těsně po škole. V Protonovém centru je jim dokonce k dispozici kvalitní vzdělávací program.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám