Hlavní obsah

Strach ze změny dodavatele se může pěkně prodražit. Opravdu vám v rodinném rozpočtu nechybí tisíce korun?

Mnohé české domácnosti v posledních letech kvůli drahým energiím poctivě hlídaly spotřebu elektřiny a plynu, a to i za cenu vlastního komfortu. „Žili jsme úsporněji. Jak je tedy možné, že zbytečně přeplácíme tisíce korun ročně?“ ptají se oprávněně lidé. Bojí se změny, z čehož dodavatelé energií často těží, mají jasno odborníci.

Foto: shutterstock.com

Změna dodavatele energií může být pro některé z nás stresující, a to z několika důvodů. Jsou však skutečně opodstatněné?

Článek

Proč jsme ochotni za stejnou elektřinu, stejné množství spáleného plynu, stejný kabel či za stejnou trubku přeplácet, a to dramaticky více než třeba soused, který bydlí jen pár metrů od nás?

V Česku je něco přes 6 milionů odběrných míst elektřiny a kolem 2,5 milionu odběrných míst plynu. Z těchto 8,5 milionu odběrných míst ročně změní dodavatele necelých půl milionu.

Platí zde snad stejně nepsané pravidlo jako v případě nového kolegy na stejné pracovní pozici, který při nástupu dostane lepší platové podmínky než dlouholetý zaměstnanec? Bohužel, jak ukazuje praxe, platí. Co s tím?

Anketa

Co je podle vás impulzem pro změnu dodavatele elektřiny či plynu?
Dostatečné, ucelené a jasné informace
8,9 %
Finančně atraktivní a výhodnější nabídka
88,7 %
Možnost administrativu a komunikaci spojenou s přechodem k jinému dodavateli ponechat na někom jiném a spolehlivém
2,4 %
Celkem hlasovalo 406 čtenářů.

Strach i lenost: Nejčastější faktory zbytečně vysoké fakturace

Změna dodavatele energií může být pro některé z nás stresující, a to z několika důvodů. Jsou však skutečně opodstatněné?

  1. Nedostatek informací spojený s obavami před složitým a zdlouhavým procesem. Svou roli může hrát také nejistota ohledně toho, zda nový dodavatel bude spolehlivý.
  2. Nepříjemnost a nejistota, které často doprovází argumentace „však nám to takhle stačí“. Opravdu?
  3. Strach o ztrátu výhod a benefitů. Často můžeme slyšet obavy ohledně ztráty bonusů za dlouhodobou spolupráci se stávajícím dodavatelem, které však mnohdy nemají své opodstatnění.
  4. Pohodlnost a lenost. Každá změna vyžaduje aktivní kroky, jako je hledání nového spolehlivého dodavatele, vyplnění formulářů či komunikace s oběma stranami. V dnešní době se však dá změna udělat i z pohodlí domova za asistence zkušených a osvědčených specialistů.
  5. Obava z přerušení dodávek elektřiny a plynu. Ve skutečnosti je to jako výměna baterií v dálkovém ovladači.

Tip: Proces změny dodavatele je už v dnešní době většinou jednoduchý a krátký. Navíc se můžete obrátit na zkušené specialisty, kteří vám se vším zdarma pomohou. „Aby byla změna dodavatele elektřiny či plynu pro spotřebitele skutečně finančně atraktivní, je dobré seznámit se s aktuální situací na trhu, což pro mnohé může být složité, nebo se nezávazně poradit s někým, kdo energetice skutečně rozumí,“ uvádí Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulátor.cz.

Kalkulátor.cz je nezávislý srovnávač, který má k dispozici nabídky od všech dodavatelů. Díky tomu mají jeho odborníci vždy aktuální informace, znají nabídky a situaci na trhu a nabídnou tak každému zájemci během několika málo minut přehledné, jasné a ucelené informace včetně zajímavých tipů a rad, které pro spotřebitele mohou být jinak velmi těžko dostupné.

Foto: kalkulator.cz
Více

Kalkulátor.cz je nezávislý srovnávač, který má k dispozici nabídky od všech dodavatelůFoto: kalkulator.cz

Komerční sdělení

Jak to vypadá v praxi aneb Co vzít rodinu raději na dovolenou?

Jsou to naše peníze, které nemusíme platit někomu často úplně zbytečně. Stačí se přitom více zajímat, spočítat si úsporu, a hlavně se nebát udělat změnu.

„Například rozdíl mezi nejvyššími a nejnižšími tarify elektřiny je přibližně 2 000 korun za 1 MWh. To představuje několik tisíc korun ročně na jednu domácnost v závislosti na její spotřebě. Je důležité si ovšem uvědomit, že i malá spotřeba okolo 3 MWh může přinést rozdíl 6 000 korun za rok. A jelikož je nejběžnější dvouletá smlouva, může domácnost i při takto malé spotřebě přeplatit 12 000 korun,“ komentuje situaci Lukáš Kaňok.

Ještě významnější rozdíl je možné pozorovat při ohřevu vody elektřinou, kdy se spotřeba pohybuje kolem 8 MWh. Za dobu jedné smlouvy tak přechodem k jinému dodavateli s výhodnější nabídkou můžete ušetřit až 32 000 korun.

Při topení elektrokotlem se spotřebou 20 MWh je možné zcela reálně ušetřit za rok až 80 000 korun. A za to už můžete vyrazit na dovolenou.

Fenomén: „Vždyť jsem u nich už dvacet let. Proč bych to teď měl měnit?“

Proč jsou lidé u jednoho dodavatele klidně i dvacet let? Jak již bylo řečeno výše, hlavních faktorů může být více a jsou vždy individuální. Pro jednoho je důležitá loajalita spojená s důvěrou, pro druhého strach, nevědomost či návyk a pohodlí. Pokud však lidé dostanou potřebné informace a mají před sebou možnou nabídku výhodnější kalkulace, jsou často překvapeni, jak velké rozdíly může jeden krok, jako je změna dodavatele, udělat.

Foto: shutterstock.com

Lidé mají často pocit, že je to všude stejné a nemá smysl to dál řešit. Je to často ale právě lenost, která nás stojí tisíce korun

Tip: Zajímá vás nabídka šitá na míru vašim potřebám? Využijte nezávislý srovnávač, jako je například Kalkulátor.cz, a vyberte si výhodnější nabídku. S následnou změnou dodavatele, pokud s ní budete souhlasit, vám jeho specialisté rádi pomohou a vše potřebné vysvětlí.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám