Hlavní obsah

Co podle známého bylinkáře Valdemara Grešíka Češi milují na talíři, a proč je příprava koření vždy osobní výzvou?

O Češích je známo, že jsou milovníky grilování. S jistou nadsázkou je možné říci, že právě grilování se stalo v posledních několika letech národním sportem a hrdě se zapsalo na seznam oblíbených aktivit spolu s chalupařením a houbařením. Proč Čechy tolik uchvátil svět kořeněných chutí?

Foto: Shutterstock.com

Bylinky a koření zajímaly Valdemara Grešíka už od dětství. Velice rád vaří a příprava koření vyvážených chutí je pro něj vždy osobní výzvou a malým dobrodružstvím

Článek

Naše tělo si často bez našeho vědomí samo říká o to, co je pro něj dobré a prospěšné. Například právě koření bylo v minulosti používáno spíše jako léčivo než jako prostředek pro dochucování či zdokonalování chuti. Dnes koření používáme spíše jako nepostradatelné zpestření stravy a možná málokdo tuší, že kvalitní koření zvyšuje chuť. Například už jen samotná vůně kořeněného, propečeného a šťavnatého steaku vyvolává u většiny z nás sekreci trávicích šťáv, díky čemuž dochází k lepšímu a rychlejšímu trávení.

Věděli jste, že…?

Prvopočátek grilování je možné hledat u jeskynních lidí. Naši důvtipní předkové se totiž naučili maso upravovat nad přímým ohněm, díky čemuž se stalo chutnějším a lépe stravitelným. Za počátek grilování však historici považují nový způsob využívání ohně pro přípravu masa na dřevěném roštu, který zavedl kmen Arawak na ostrově Hispaniola v Karibiku. Této gurmánské inovaci říkali barbacòa, která se později přetransformovala do dnes známého označení barbecue. To známe také pod zkratkou BBQ. Od 40. let minulého století se grilování stalo symbolem předměstského životního stylu a oblíbenou společensko-kulturní nutností.

Foto: shutterstock.com

Grilování není jen o přípravě jídla, ale jde o rituál objevování, o kuchařskou výzvu a společenské setkání

Kolik lidí, tolik chutí

Nic neplatí více než to, že: „Kolik lidí, tolik chutí.“ A s hezkým počasím, kterého jsme se na jaře konečně dočkali, roste chuť. Chuť na to sundat si z rozpálené mřížky dokonale ochucené maso, zeleninu a další zajímavé kombinace, jejichž kreativitě se meze nekladou. Nepostradatelným pomocníkem se stalo koření, jehož výběr je pro nezasvěcené Pandořinou skříňkou. Své o tom ví i známý český bylinkář Valdemar Grešík.

Máme zásadu, že co se dá vypěstovat v Čechách, koupíme v Čechách. Ve skladu máme ale byliny z celého světa.
Valdemar Grešík, majitel a zakladatel rodinné firmy VALDEMAR GREŠÍK – NATURA

Bylinky a koření zajímaly Valdemara Grešíka už od dětství. Velice rád vaří a příprava koření vyvážených chutí je pro něj vždy osobní výzvou a malým dobrodružstvím. Na své začátky vzpomíná s velkou láskou a pokorou: „Úplně na začátku jsme s otcem nabízeli jednodruhové byliny pocházející z našich výkupen. Byli jsme bez jakékoliv techniky, a tak jsme sušené byliny mleli na ruční řezačce na kopřivy. Teprve po několika letech jsme sortiment rozšířili o směsi dle vlastních receptur a také o bylinné kapky. Po revoluci jsem si otevřel vysněný malý krámek na okraji Děčína, kde jsem stál v bílém plášti a radil lidem, co užívat. Zájem byl tak veliký, že k nám lidé jezdili z celých Čech.“

Foto: gresik.cz

Český bylinkář Valdemar Grešík, majitel a zakladatel rodinné firmy VALDEMAR GREŠÍK – NATURA

Fenomén jménem koření na grilování

Fenoménu grilování přizpůsobil Valdemar Grešík i složení svého grilovacího koření, které je alfou a omegou pro dokonalý kulinářský zážitek. Dobře propečené maso je jedna věc, ale dobře ochucená marináda je podstatou úspěchu. Vždyť samotné grilování není jen o přípravě jídla, ale jde o rituál objevování, o kuchařskou výzvu a společenské setkání, při kterém se chcete v hostitelském žebříčku umístit na prvních příčkách. Nikdo si totiž nebude pamatovat, jaké maso, zeleninu či rybu jste dělali. Každému se vybaví vůně a chuť, která zaútočí při prvním soustu na všechny smysly.

Aby koření bylo skutečně Dobré

Prvořadým kritériem při výběru surovin Dobrého koření je kvalita, nikoliv cena. Všechny produkty z dílny Valdemara Grešíka projdou po příjmu přísnou a důkladnou kontrolou ve firemní analytické a mikrobiologické laboratoři. Jak sám majitel doplňuje: „Pokud suroviny vyhoví ve všech parametrech, pak je následně velmi důležité jejich uskladnění, nejlépe v papírových pytlích. V chladnu, suchu a bez světla je jim nejlépe. Až poté mohou pokračovat do výroby, jež je realizována v moderních halách s vysokým hygienickým standardem. Zde se suroviny balí, případně se z nich míchají různé směsi.“

Chuť a vůni Dobrému koření dodávají kvalitní suroviny. A navíc  Dobré koření neobsahuje glutaman sodný! A jaké Dobré koření můžete při grilování použít?

Druh Dobrého kořeníVhodné použitíSložení
Grilovací bylinyVhodné pro všechny druhy grilovaných a pečených mas, drůbeže a rybPaprika, pepř, cibule, petržel list, kmín, koriandr, oregano, hořčičné semeno
Grilovaná zeleninaMírně pálivá, nasládlá směs na zeleninuJedlá sůl (max. 19 %), paprika, česnek, cibule, třtinový cukr, šípek, pažitka, petržel, medvědí česnek, chilli, bazalka, oregano, rozmarýn, šalvěj, zázvor
Na steakyPikantní směs koření na grilovaná a pečená masaPaprikové vločky, rajčatové vločky, cibule, černý pepř, česnek, tymián, drcené chilli
Na mletá masaNa všechny druhy mletého masa, na pečení i grilováníLahůdková paprika, majoránka, česnek, černý pepř, petržel list, cayenský pepř mletý
Bylinky na kuřeZelené bylinky bez soli na pečenou či grilovanou drůbežOregano, bazalka, petržel list, česnek, tymián, černý pepř
Pikantní koření na drůbežMírně pálivé koření vhodné na grilované či pečené kuře a krůtuLahůdková paprika, mořská jedlá sůl (max. 20 %), oregano, česnek, černý pepř drcený, cayenský pepř mletý
GyrosŘecká jemně pálivá směs na různé druhy masa připravované na roštu i pánviPaprika, jedlá sůl (max. 20 %), česnek, cibule, koriandr, rajčatový prášek, kurkuma, třtinový cukr, pepř, petržel, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, muškátový ořech

Tip: Koření, jako je pepř, paprika, hořčice či zázvor, urychlují proces trávení. Paprika, křen nebo česnek napomáhají zpomalit růst bakterií a kmín je přítelem dobrého trávení. Dobré koření obsahuje také kvalitní koriandr, který prý podporuje sebevědomí, zmírňuje trému a rozvíjí kreativitu.

Unikátní paprika z dílny Valdemara Grešíka

Častou přísadou grilovacích směsí je paprika. Ale ne ledajaká. V nabídce firmy Valdemara Grešíka si můžete svou kuchyni zpestřit výjimečnou Paprikou mletou lahůdkovou maďarského původu. Hodí se nejen ke grilování, ale její chuť dokreslí výsledné vaření polévek, omáček, zeleninových pokrmů či dušeného masa. Kvalitu papriky jako koření vyjadřuje stupnice ASTA. V Česku se prodávají běžně papriky v rozmezí 60 až 120 ASTA. Paprika lahůdková od české firmy Grešík se vyznačuje velmi vysokou kvalitou – a to dokonce 140 ASTA.

Foto: gresik.cz

Paprika lahůdková maďarská mletá

Valdemar Grešík je autorem 800 receptur bylinných směsí. Ve firmě nyní působí jako technický manažer i jeho syn Waldemar Grešík. Rodinná tradice, bylinkářský um i poctivé srdce je cítit z každé bylinky, díky které si můžete okořenit život.

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti:

1. Jakou látku neobsahuje Dobré koření rodiny Grešíkových?
2. Jaká bylinka podporuje sebevědomí, zmírňuje trému a rozvíjí kreativitu?
3. Kde lze hledat prapůvod grilování?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Foto: gresik.cz

Chuť a vůni Dobrého koření dodávají kvalitní suroviny. A navíc - neobsahuje glutaman sodný!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám