Hlavní obsah

Raději covid než vakcína, rozhodují se Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Lékaři ve Francii jsou bezmocní. Zemi galského kohouta zachvátila koronavirová móda. Lidé se raději nakazí covidem, než by se nechali očkovat, píše list Le Figaro nebo server radia Franceinfo.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„V nejhorším případě mě to na pár dnů upoutá na lůžko, v lepším případě nebudu mít žádné příznaky,“ uvedla pro rádio Franceinfo 20letá mladá žena. Podobně se vyjádřil pětadvacetiletý muž deníku Le Figaro. Aby se co nejdřív nakazil, odložil roušku a méně často si myje ruce. Nechce totiž čekat na podání očkovací látky několik týdnů.

Ve Francii demonstrovalo 200 000 lidí proti zavádění covidpasů

Evropa

„Ve vší počestnosti, pokud mi kamarádka řekne, že má covid (...), možná bych za ní šla, aby na mě kašlala a já se nakazila,“ řekla dvacetiletá studentka. Další mladá žena se podle deníku Le Figaro chce nechat nakazit, aby se její imunitní systém s nemocí popral. Tímto způsobem získaná imunita jí přijde přirozenější.

Francie: Povinná vakcína pro zdravotníky i hasiče

Koronavirus

Sociální sítě jsou podobných vyjádření plné. Jeden příklad z Twitteru za všechny: „Raději bych prodělal covid, než abych se musel nechat očkovat každé tři měsíce až do konce života.“ Další uživatelka zklamaně napsala, že její manžel byl kvůli onemocnění covid-19 v karanténě. „Zkusila jsem všechno, abych to získala. Nepodařilo se to.“

Jste hlučné ovce, vzkázal francouzský ministr odpůrcům injekcí

Evropa

Lékaři tento post kritizují, ale nemají šanci s ním něco udělat. Obávají se, aby se z toho nestal trend. Jak varuje epidemiolog Philippe Amouyel, hrátky s virem jsou chyba. Mladí lidé si podle lékaře myslí, že jsou v bezpečí, ale jsou na omylu. V poslední době se průměrný věk pacientů nakažených koronavirem, kteří skončili na jednotkách intenzivní péče, snížil. A i když je infekce zpočátku asymptomatická, nelze riziko dlouhodobých následků opomenout, uvedl Amouyel.

Reklama

Výběr článků

Načítám