Hlavní obsah

Z Bohnic chodil sadista vraždit do ulic. Neprůstřelné alibi tehdy rozbila až obrovská náhoda a školní fotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen 1983. V pražských Vysočanech je v parku objevena zavražděná žena. Tělo oběti je navíc v poloze, která nasvědčuje tomu, že v parku řádil sexuální deviant a sadista. Rozjíždí se pátrací akce, kterou po několika dnech komplikuje další vražda podobného charakteru. Odhalení pachatele bohužel výrazně zpomalilo i rozhodnutí tehdejšího primáře z psychiatrické léčebny a nepochopitelné jednání některých členů personálu. Na případ vzpomíná bývalý operativec pražské mordparty Jan Štoček. Je tu nový díl podcastu Zloději životů.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Zloději životů: Neprůstřelné alibi

Článek

„Když jsme dostali fotografii oběti, tak jsem měl hned pocit, že ji odněkud znám. Nechtěl jsem to říkat nahlas, ale byla mi povědomá,“ vzpomíná Štoček na zavražděnou ženu. Tou je třicetiletá zpěvačka z pražských kabaretů, která po večerech bývala s mikrofonem v ruce miláčkem publika.

Jenomže jak se zdá, o nadějné zpěvačce toho nikdo moc neví. Ve Vysočanech sice přespávala na ubytovně a údajně měla mít i občasnou známost, ve svém okolí se ale bavila především o zpívání, hudbě a vystoupeních. Kromě řidičů nočních tramvají je nutné prověřit i „známé firmy“.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Kriminalisté z mravnostního oddělení vybírají možné podezřelé, kteří v minulosti spáchali sexuálně motivované trestné činy, a dávají dohromady informace o jejich pohybu. Štoček mezitím míří prověřit několik možných tipů do Bohnic.

„S kolegou jsme se tam dostali na dva uzavřené pavilony, že bychom třeba pár lidí mohli z našeho seznamu rovnou vyloučit. Chtěli jsme od nich seznam pacientů, které tam mají pod zámkem. Už během naší první návštěvy jsem měl pocit, že z nás nemají velkou radost,“ pamatuje si Štoček.

Zapomenuté fiasko na pitevně. Kriminalisté se přetahovali s pozůstalými o hlavu rozřezané ženy

Zloději životů

Pod ještě větší tlak kriminalisty po několika dnech dostává další vražda. Obětí je znovu mladá žena. A když je o dalších pár dní nahlášeno další napadení, je jasné, že v Praze mají co do činění s extrémně nebezpečným násilníkem.

Co nakonec pomohlo dopadnout vraha a pachatele celé řady dalších násilných trestných činů? Jaký trest následoval? Které české zpěvačce se Štoček v dnešním díle omlouvá a jakou roli v případu sehrál pervitin?

Otázky nejen na tyto odpovědi se dozvíte v novém dílu Zlodějů životů. Pustit si jej můžete už nyní v přehrávači v úvodu článku.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tuto epizodu Zlodějů životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Petra Čepelková a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří kpt. Janu Štočkovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám