Hlavní obsah

Tyran zběsile bodal do dcery a exmanželky, syn ho přitom mlátil hokejkou. Tragédie, která změnila zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únor 2002. Červenkovi vypadají na první pohled jako naprosto obyčejná rodina. Hana a Svatopluk mají tři děti, bydlí na přerovském sídlišti, postupem času ale přichází problémy. Málokdo ví, co se opravdu odehrává za zavřenými dveřmi. Vše vrcholí v polovině února strašlivou tragédií, která nakonec pomohla ke změně zákona. Na videu se můžete podívat na upoutávku k novému dílu podcastu Zloději životů, celou epizodu pak poslouchejte v přehrávači. Upozorňujeme, že v článku se nachází fotografie s explicitním obsahem.

Zloději životů: TyranVideo: D. Ryneš, J. Daněk, Novinky

 
Článek

Dvojnásobné vraždě, ke které došlo před více než 20 lety, se přitom dost možná dalo předcházet. Podnapilý pachatel, který byl ve městě známou firmou, totiž jen pár hodin před činem volal na policii, kde se s ním odmítli bavit. V bytě byla hlídka před vraždami několikrát, docházelo tam totiž k soustavnému domácímu násilí.

„Otec byl v rodině rušivý element, všichni z něho měli strach. Když tam ale přijela policie, tak se choval normálně. Tehdy ještě policie neměla moc pravomocí, aby to nějak řešila. Institut vykázání ještě neexistoval,“ říká Martin Nasswettr, plukovník ve výslužbě a bývalý vyšetřovatel olomoucké kriminálky, který si na dvojnásobnou vraždu dobře pamatuje.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Na konci devadesátých let to vypadalo, že situaci vyřeší rozvod a odstěhování tyrana z Přerova, opak byl ale pravdou. Červenka (skutečné jméno bylo redakcí změněno) se po čase ke své rodině vrátil a pro ostatní začalo peklo.

„Buzeroval je, vyčítal jim hlouposti, později vyhrožoval násilím i smrtí. Stanovoval jim datum, do kdy budou žít a podobně. Navíc chlastal, co vydělal, tak propil a zbytek utratil za svoje potřeby. Domů nepřinesl ani korunu,“ vzpomíná emeritní vyšetřovatel.

Vše vyvrcholilo v pondělí 18. února 2002, kdy se pivem a kořalkou posilněný Červenka rozhodl, že všechno skončí. Událost byla později jedním z důvodů, proč vznikl institut vykázání, který je uplatňován u případů domácího násilí.

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audio přehrávači. Kromě bývalého vyšetřovatele Martina Nasswettra uslyšíte v roli vypravěče herce Aleše Procházku.

V psané formě vyjde tento případ ve zkrácené formě se zpožděním v deníku Právo. O přesném datu budeme informovat na sociálních sítích.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Jan Daněk, Petra Čepelková, Richard Wágner a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi a  nahrávacímu studiu Abbadon ve Velkém Týnci.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám