Hlavní obsah

Oblíbeného faráře našli před kostelem se sekerou v hlavě, vrah si sám řekl o doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen 2002. Lidé v Dubu nad Moravou se pomalu probouzejí. Brzy ráno se ale vesnicí začíná šířit tragická zpráva. Před farou u kostela byl objeven brutálně zavražděný farář Cyril Vrbík. Co vedlo k smrti oblíbeného a mírumilovného duchovního, jenž byl v okolí znám svojí solidaritou? Na případ po více než dvaceti letech vzpomíná v rámci podcastu Zloději životů bývalý vyšetřovatel Martin Nasswettr z olomoucké kriminálky. Na videu se můžete podívat na upoutávku k novému dílu, celou epizodu pak poslouchejte v přehrávači.

Zloději životů: Chuť zabíjetVideo: David Ryneš, Jan Daněk, Novinky

 
Článek

„Někdy bývá v úvodu šetření problém se zjištěním totožnosti zavražděného, tady jsme ale hned věděli, že obětí je místní farář Vrbík. Byl to v obci vážený pán, každý ho měl rád, byl to pro lidi šok,“ vzpomíná Nasswettr, který si pamatuje, jak mu během ohledávání místa činu zazvonil telefon.

„Na druhé straně byli policisté z místního oddělení v Přerově a říkali, že jim tam volá nějaký chlap a přiznává vraždu. Nejdřív mu asi moc nevěřili, když ale zjistili, že se přiznává k vraždě faráře, který je skutečně po smrti, tak to změnilo situaci,“ vypráví někdejší vyšetřovatel.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Krátce po ohledání místa činu se tak rozjely výslechy podezřelého – jistého Milana Zavadila. Z detailního popisu vraždy je kriminalistům jasné, že před sebou mají skutečně pachatele, kterému ale naprosto chybí motiv.

„Samotnému napadení faráře ještě předcházel útok na taxikáře, který ale s obrovským štěstím incident přežil,“ říká Nasswettr, jenž při rekonstrukci činu zažil nezáviděníhodnou situaci.

Foto: Profimedia.cz

Pachatel sám toužil po doživotním trestu

„Když jsem Zavadila vyzvedával z eskortního auta, tak se na mě tak podíval a řekl mi, že už to na něho zase jde,“ vzpomíná Nasswettr. Sám Zavadil si ještě před soudním líčením přál doživotní trest. Jako kdyby si sám uvědomoval, že svoje chování nemá pod kontrolou…

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audiopřehrávači. Kromě bývalého vyšetřovatele Martina Nasswettra uslyšíte v roli vypravěče herce Aleše Procházku.

V psané formě vyjde tento případ ve zkrácené formě se zpožděním v deníku Právo. O přesném datu budeme informovat na sociálních sítích.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Jan Daněk, Petra Čepelková, Richard Wágner a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám