Hlavní obsah

Případ jako z hororu. Vyšinutý střelec vraždil na Plzeňsku před zraky zděšených svědků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listopad 2014. Nedaleko obce Chrást právě projíždí ve svém autě čtyřiašedesátiletý muž. Když u bývalého motorestu zahlédne starého známého, rozhodne se s ním prohodit pár slov. V tu chvíli ještě netuší, že o chvíli později do něj vyšinutý muž vystřílí zásobník připraveného revolveru. Ani tím však duševně narušený pachatel neskončil. Na případ vzpomíná v dalším díle podcastu Zloději životů plukovník Radovan Macák, bývalý vyšetřovatel plzeňské kriminálky.

Foto: Novinky

Zloději životů: Poprava za bílého dne

Článek

„Byl to případ v podstatě jako z hororu. Byl jsem operačním střediskem přivolaný k obci Chrást, kde mělo dojít k vraždě řidiče osobního auta. V tu chvíli jsem dostal informaci o tom, že údajný střelec je zabarikádovaný ve svém domě,“ začíná vyprávět bývalý vyšetřovatel.

Když přijíždí na místo činu, spatří mimo jiné i obrněný transportér, který si s sebou přivezla zásahová jednotka. „To byla věc, která mě teda dostala, s tím jsem se v životě nesetkal,“ přiznává.

Rudolf Čermák, pachatel chladnokrevné vraždy, která připomíná spíš popravu, se totiž nehodlá vzdát. „Nakonec pomohl až kulomet namířený na motorest. V tu chvíli pochopil, že tenhle souboj nemůže vyhrát,“ říká Macák.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Po zadržení podezřelého kriminalisté postupně zjišťují, k čemu na místě vlastně došlo. Krátce po činu je jasné, že zavražděným je Jaroslav Koutný, obchodník se starožitnostmi, jenž na přelomu tisíciletí řídil gang vykradačů kostelů, za což byl následně odsouzen.

Okamžitě se tak začíná spekulovat o tom, že by za vraždou mohly stát dávné spory mezi vrahem a obětí. Jenže všechno je úplně jinak. Psychicky narušený střelec totiž podle vlastních slov bojuje s démony a fantazíruje o agentech FBI a teroristech na zahradě. A je to právě nevinná legrácka o démonech, která Koutného stála život…

S jakým trestem odešel střelec od soudu? Jak reagovali svědci, kteří na místě sledovali Čermákovo běsnění? A jak to, že se na místo dostal během pětačtyřiceti minut obrněný transportér?

Celý příběh a detaily devět let staré vraždy starožitníka si poslechněte už nyní v přehrávači v úvodu článku.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili Jakub Štěpánek, David Ryneš, Richard Wágner a Aleš Procházka.

Čtvrtý díl třetí série vychází v úterý 8. srpna.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám