Hlavní obsah

V počáteční fázi HIV je člověk vysoce infekční, testům ale může uniknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První případ infekce virem HIV byl v Československu diagnostikován v roce 1985, svůj vrchol přírůstky dosáhly v roce 2016, kdy se virem nově infikovalo 286 osob. O viru HIV, prevenci a léčbě nebo o tom, jak se zvyšují čísla s válkou na Ukrajině v dnešním díle podcastu Neklepat hovoří vedoucí HIV a AIDS centra z kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka David Jilich.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Rozdíl mezi HIV a AIDS (3:50)
  • Kolik lidí je v Česku s HIV? (8:50)
  • Zvyšuje migrace Ukrajinců v Česku průměr HIV pozitivních lidí? (10:10)
  • Jak jsme na tom s edukací ohledně HIV? (15:01)
  • Největším problémem jsou lidé, kteří nevědí o své infekci (19:45)
  • Na test jít vždy po nechráněným pohlavním styku s neznámým člověkem nebo před začátkem nového vztahu (22:57)
  • Jaká je léčba a omezení pro nakaženého člověka? (25:20)
  • Honba za vyléčením probíhá od 80. let (33:40)

„HIV je název viru, který způsobuje infekci viru HIV. AIDS používáme jako synonymum pro rozvinutou nebo pokročilou HIV infekci,“ vysvětluje Jilich v úvodu podcastu. I přes to, že se léčba i prognóza pacientů od 80. let velmi posunula, upozorňuje doktor na to, že pro osoby, které o infekci nevědí, může být onemocnění smrtelné, a navíc ho mohou šířit dál.

Anesteziolog Josef Škola: Předchůdce dnešní anestezie je kokain, dodnes se používá

Podcasty a pořady

Od roku 1985, kdy byl v Československu diagnostikován první pacient s HIV, se vedou podrobné statistiky, ze kterých vyplývá, že většina pacientů dlouhodobě přežívá. V současné době jsou v ČR tři tisíce známých, sledovaných a léčených HIV pozitivních osob.

„Povědomí je v běžné populaci nedostatečné“

Průměrné přežití pacienta s HIV infekcí bylo v 90. letech jen několik měsíců. Dnes jejich délka života nemusí být vůbec zkrácena. Důležitá je ale edukace široké veřejnosti a prevence.

„Viděl jsem v jednom průzkumu odpovědi v tom smyslu, že nemoc může být přenesena líbáním, což je nesmysl, na druhé straně tam byla otázka na použití kondomu při náhodném sexuálním kontaktu, kde dvě třetiny respondentů v rámci všech věkových kategorií odpověděli, že kondom nepoužívají,“ doplňuje doktor.

Foto: Novinky, Novinky

David Jilich, vedoucí HIV a AIDS centra z kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Nemocnice Na Bulovce.

HIV nemusí odhalit ani test a příznaky

Kromě nedostatečné informovanosti jsou podle Jilicha problémem také osoby, které o infekci nevědí nebo se nepovažují za rizikové. „Časná HIV infekce v řádu několika týdnů může uniknout testu, a právě v počáteční fázi infekce člověk na sobě nemá žádné příznaky, cítí se úplně skvěle, ale je vysoce infekční,“ dodává.

Příznaky mohou být individuální, v počáteční fázi infekce mají příznaky dvě třetiny osob, jedna třetina je nemá vůbec. Po odhalení infekce je podle doktora nejdůležitější okamžitě zahájit léčbu, která je dnes mnohem účinnější a šetrnější než dříve.

Naděje pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Výroba léku Martina Tolara je téměř u konce

Podcasty a pořady

Celosvětový den boje proti AIDS připadá každoročně na 1. prosince. Po celé republice měli občané možnost se zdarma nechat testovat.

Více o tom, zda musí nakažení dodržovat nějaká pravidla, jak probíhá léčba a jestli se někdy dočkáme vyléčení této infekce, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Reklama

Související témata:
David Jilich

Výběr článků

Načítám