Hlavní obsah

Univerzální hlas z tureckých telenovel se proslavil díky německému herci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propůjčil hlas německému herci Elyasi M’Barekovi v komedii Fakjů, pane učiteli, daboval turecké telenovely i filmy pro náctileté dívky. Dalším hostem Richarda Wágnera v podcastu V Českém znění je dabér a herec Radek Hoppe.

V českém znění: Radek HoppeVideo: Novinky

 
Článek

K filmařskému řemeslu přičuchl dnes 44letý Hoppe poprvé jako malý kluk, když si zahrál ve filmu Freonový bůh po boku Vlastimila Brodského. Právě tam si ho všimli dabingoví režiséři.

Jeho prvním dabérským počinem byl následně film The Goonies, obdoba filmu Indiana Jones, v režii Stevena Spielberga. Rovnou daboval hlavní dětskou roli po boku dabérských velikánů, jako jsou Petr Oliva nebo Miriam Kantorková.

Kolem roku 2000 se věnoval zejména teenage dívčím filmům, ve kterých mluvil převážně svalnaté fotbalisty na středních školách. Přestože je Hoppemu už přes čtyřicet, díky mladistvě znějícímu hlasu se dostává do rolí puberťáků dodnes.

Začínal jako dítě z populární reklamy na kečup, teď se opřel do neplatičů honorářů

Podcasty a pořady

Svůj hlas propůjčil i německému herci Elyasi M’Barekovi. Ten se proslavil díky hlavní roli učitele Zekiho Müllera ve filmu Fakjů pane učiteli. Hoppe se k této příležitosti dostal náhodou. Původní dabér totiž onemocněl a z natáčení odpadl. Od té doby mu už dabování německého herce zůstalo.

Jak probíhalo dabování filmů, na kterém se podíleli pouze čtyři dabéři? Jak vzpomíná na dabování polovlkodlaka ze Stmívání? Ovlivňuje ho profesní deformace při sledování filmů? Na čem aktuálně pracuje a jaký obor původně vystudoval?

Na celý rozhovor se podívejte na videu, pustit si ho můžete také v audiopřehrávači v úvodu článku.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám