Hlavní obsah

Režíroval české znění přisprostlého seriálu. Vulgarismy měly smysl, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě nikomu na televizních obrazovkách neunikl kultovní seriál Městečko South Park. Na jeho českém znění má velkou zásluhu dabingový režisér Martin Kot. Nejen o svých zkušenostech, ale také o vulgarismech či o jeho práci v produkci se rozpovídal v podcastu V českém znění dabéra Richarda Wágnera.

V českém znění: Martin KotVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Seriál Městečko South Park
  • Historky z natáčení
  • Práce v komerční televizi
  • Klíč k výběru dabéra
  • Dabing fórum a dabing party

Cesta Martina Kota začínala v produkci, kterou má také vystudovanou. Dnes kvůli tomu není mezi produkčními moc oblíbený. Údajně je prý poučuje. K režii přešel hlavně proto, aby si rozšířil obzory a viděl, co vše je v této oblasti možné. Nebyl to jeho plán, ale je tak spokojený.

Již na konci 90. letech působil v dabingu první české komerční televize Nova. Podle jeho slov to byla skvělá zkušenost, muselo se ale hodně často šetřit. Tomu nakonec ustoupil i on, přesto, že nerad ubíral na kvalitě znění. Poznamenal také, že finanční stránka dabingu se o moc nezměnila dodnes. Herci mají menší nebo stejné platy jako před 20 či 30 lety.

Režisér českého znění netflixového hitu: Přišlo mi správné, aby postavu trans dívky mluvila skutečná trans dívka

V českém znění

Seriál Městečko South Park patří mezi jeho největší počiny. Celý proces ho prý velmi bavil a bylo to odreagování od jiných kreslených filmů, které jsou převážně pro děti. Seriál je bezpochyby výrazný také svými četnými vulgarismy. Podle Kota ale musí mít každá nadávka smysl.

„Všichni si z toho pamatujeme vulgarismy, ale ona je to hlavně satira. Dělají si srandu ze všech možných slavných lidí, politické situace, kompletně ze všeho. Ty vulgarismy jsou tam prostě podružné,“ říká.

Na celý rozhovor se podívejte na videu, poslechnout si ho můžete i v audiopřehrávači v úvodu článku.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
South Park

Výběr článků

Načítám