Hlavní obsah

Hlavy tady sekají výjimečně, říká Češka žijící v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie je jednou z nejkonzervativnějších zemí světa. Podle organizace Amnesty International v ní navíc dlouhodobě dochází k porušování lidských práv. Češka Adriana Kobulejová, která v zemi od roku 2016 žije, ale tvrdí, že se mnoho věcí obrátilo k lepšímu a přísná pravidla, která se v minulosti uplatňovala i na cizince, už nejsou tak striktní. O dalších poznatcích vypráví v premiérové epizodě podcastu Slepá mapa.

Foto: Novinky
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak se Češka dostane zrovna do Saúdské Arábie? (0:44)
  • Na co vše dříve dohlížela náboženská policie? (8:13)
  • Jak se žije v Saúdské Arábii cizincům? (21:20)
  • Jak je to dnes s popravami a fyzickými tresty? (34:33)
  • Co v zemi navštívit? (45:05)

Kobulejová se do Saúdské Arábie dostala coby letuška místních aerolinek. Teprve ve chvíli, kdy ji na pozici přijaly, si uvědomila, v jaké zemi bude mít vlastně základnu. „Nebudu vám lhát, prožila jsem kulturní šok a pociťovala nejistotu. Být jediná Češka a mít kolem sebe samé zahalené postavy ve mně nevzbuzovalo komfortní pocity,“ uvedla Kobulejová v podcastu s tím, že první pocity po příjezdu byly spíše negativní.

Obavy pramenily zejména z toho, že netušila, co má od života v Saúdské Arábii očekávat. Pomalu si však začala zvykat a po dvou letech cítila, že se začíná proměňovat celá země.

„Dnes je to v mých očích o takových 70 až 80 procent uvolněnější, než když jsem poprvé přijela. V tu dobu tam ještě panovala náboženská policie, která tedy funguje dodnes, ale počty jejích příslušníku se natolik zmenšily, že už v podstatě nemá žádné pravomoci,“ vysvětlila Kobulejová.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiopřehrávači na začátku článku.

Foto: Novinky

Adriana Kobulejová je autorkou knihy Neuseknou ti hlavu? Saúdská Arábie očima české letušky.

Náboženská policie v minulosti dohlížela na mravnost a dodržování práva šaría. Ženy tak například nesměly být nalíčené, což platilo i pro cizinky. Nemyslitelné také bylo, aby spolu chodily po ulici nesezdané páry. „I já jsem musela nosit černou abáju, to je takový volný nepropustný oděv,“ přibližuje.

Plánují ambiciózní projekty

Podle Kobulejové už jsou obzvlášť pro cizince pravidla někde úplně jinde. Autorka knihy „Neuseknou ti hlavu? Saúdská Arábie očima české letušky“ navíc ubezpečuje, že dekapitace jako forma trestu je v zemi dnes spíše výjimkou. „Název vychází z otázky, kterou jsem často dostávala, když jsem známým a kamarádům oznámila, že jsem si našla práci jako letuška v Saúdské Arábii,“ usmívá se Češka.

„Obraz Saúdské Arábie byl tenkrát hrozný, dostávaly se k nám víceméně jen zprávy, že tam stále probíhají takové fyzické tresty,“ upřesnila Kobulejová.

Dnes se chce arabské království posouvat vpřed. V posledních letech se tak hodně mluví a píše o ambiciózních projektech, které tam plánují. Jde mimo jiné o futuristická města nebo lyžařské středisko v horách, kde je ovšem přirozený sníh velkou vzácností. „Saúdové jsou snílci. Mají obrovské zdroje financí, a tak se snaží status Saúdské Arábie vyzdvihnout co nejrychleji a trochu se vyrovnat Dubaji. Je to trochu i v jejich povaze, nejraději by vše měli hned,“ míní dnes již bývalá letuška.

Saúdové budou hostit zimní hry. Postaví kvůli nim futuristický skiareál v poušti

Cestování

Projekty mají samozřejmě přitáhnout i turisty. Ti se podle Kobulejové mohou vypravit do Saúdské Arábie už zcela bez problémů, na místě je nutné půjčit si auto. S ním mohou zavítat třeba do skalních měst postavených Nabatejci, stejnou kulturou, která stojí třeba za jordánskou Petrou. Jedinečným zážitkem je i výlet do pouště či města Džidda nedaleko Mekky.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám