Hlavní obsah

Startuje Řetězák. Munice argumentů nejen k rodinným setkáním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčtenější český zpravodajský server Novinky.cz se pouští do boje proti dezinformacím, hoaxům, polopravdám a lžím. V novém pořadu Řetězák bude pravidelně věnována pozornost tématům, které se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl bude vycházet vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací.

Video: Novinky

 
Článek

Nový pořad přichází v době, kdy je šíření nejrůznějších hoaxů stále větším problémem zejména u seniorů. Jenomže jak okamžitě poznat, kde končí pravda a začíná lež? Řetězák bude zdrojem přehledných, stručných a ověřených informací, které pomohou v debatách o často šikovně vytvořených hoaxech.

„Vnímáme důležitost tohoto problému, který bohužel ohrožuje zejména velmi zranitelnou část společnosti – seniory. Naším cílem není tyto lidi přesvědčovat, protože už jsou v situaci, kdy nevěří skoro nikomu a ničemu. Důvěru ale mohou mít ve své nejbližší. A právě těm tento projekt pomůže s ověřováním informací a uváděním věcí na pravou míru,“ vysvětluje šéfredaktor Novinek Vladimír Dušánek.

Foto: Novinky

Řetězák: Průvodce světem nepravd z řetězových mailů

Řetězák se tak stane pomocníkem například během rodinných či přátelských setkání, kdy se řeší společenská témata či politika a diskutující potřebují argumenty. „Znáte to, někdo na vás vytáhne konkrétní výrok politika, nebo nějaké číslo z prapodivné statistiky a vy stojíte jak opaření a nevíte, co na to říct, protože nejste připraveni. A když řeknete, že je to hloupost, která přišla řetězovým mailem, tak to většinou nestačí,“ říká za tým pořadu Jakub Štěpánek.

První téma: žáby na potravinách

Role moderátora se ujme Tony Havlík, v minulosti novinář, v současné době tvůrce youtubového pořadu Segment. „Řetězák je vlastně edukativní pořad. Lidem, kteří podlehli obsahu v řetězových mailech nebo skupinách na sociálních sítích, může prostřednictvím jejich nejbližších ukázat druhou stranu mince. Každopádně nebudeme tyto lidi zesměšňovat ani nálepkovat,“ ujišťuje.

Antonín Havlík (1993), vystupující pod přezdívkou Tony, je youtuber a publicista, který v médiích působí od roku 2016. Od října 2021 do června 2023 pracoval pro deník Právo.

Aktuálně tvoří na svém youtubovém kanále s názvem „segment“, kde se soustředí na vzdělávací a vysvětlovací videa týkající se internetu, technologií, popkultury nebo pokrývání ruské a čínské propagandy. Jeho kanál dosáhl v lednu 2024 hranice 100 tisíc odběratelů.

První téma, kterému se Řetězák bude věnovat, souvisí se žabkami na obalech potravin. Logo společnosti Rainforest Alliance bývá v rámci rozšířeného hoaxu spojováno s postupnou otravou populace. Následovat budou další témata, která budou i díky podrobné databázi řetězových mailů Thenidiel a skupině Českých elfů monitorující dezinformační skupiny na sociálních sítích reagovat na aktuální dění.

Kromě video formátu bude Řetězák dostupný hned od rána i v podcastových aplikacích, aby si lidé mohli v rychlosti poslechnout nový díl třeba v autě cestou na rodinnou oslavu.

První díl vychází těsně před Velikonocemi, ve čtvrtek 28. března.

Deepfake? Většina Čechů neví, o co jde

Internet a PC

Edukaci seniorů se společnost Seznam věnuje také v rámci zpravodaje Sherlock Senior o aktuálních dezinformacích, které se šíří řetězovými e-maily nebo na sociálních sítích. Je v něm odhalen jejich původ a informace jsou uváděny na pravou míru. Pokud se i vy či vaši blízcí chcete stát naším čtenářem, stačí vyplnit svou e-mailovou adresu a newsletter vám bude chodit pravidelně každý měsíc do e-mailové schránky.

Reklama

Výběr článků

Načítám