Hlavní obsah

Hradecký soud potrestal pěstitele marihuany desetiletým trestem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

K desetiletému trestu vězení odsoudil ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové Petra Včeliše, obžalovaného z nedovolené výroby a distribuce návykových látek. Za několik let měl vypěstovat na půl tuny marihuany. Hradecký soud rozhodoval o jeho vině a trestu už podruhé, poté co mu případ k novému projednávání vrátil Vrchní soud v Praze. V prosince Včeliše potrestal o rok vyšším trestem. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na možné odvolání.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Obžalovaný Petr Včeliš u Krajského soudu v Hradci Králové

Článek

Včeliš, který žil i s rodinou na Broumovsku alternativním způsobem života, mimo jiné místo domu obývali jurtu, podle spisu za několik let vypěstoval a nakoupil okolo půl tuny vysoce účinné marihuany a inkasoval z jejího prodeje nejméně 42 milionů korun.

Většina drogy končila v Polsku. Peníze se policii zajistit nepodařilo. Kvůli skutečnosti, že nebylo možné přesně určit výši čistého zisku z prodeje drogy, hrozilo nyní obžalovanému pouze osm až dvanáct let vězení. Původně to bylo deset až osmnáct let.

„Dospěli jsme k závěru, že si tím pan obžalovaný vydělal miliony korun, nelze ale určit přesně kolik,“ řekl předseda senátu krajského soudu Jiří Vacek.

Polovičatý rozsudek

„Rozsudek krajského soudu hodnotím jako polovičatý, protože na jedné straně soud uznal obžalovaného vinným prodejem pěti set kilogramů marihuany do Polska s tím, že za to získal třiačtyřicet milionů korun, na druhou stranu tuto skutečnost nevzal jako kvalifikační moment. Tím snížil právní kvalifikaci a tím pádem také uložil nižší trest. Ponechal jsem si lhůtu na odvolání,“ řekl pro ČTK státní zástupce Jan Vodička, podle něhož mohl činit zisk z distribuce marihuany víc než třicet milionů korun.

Muž z Náchodska vypěstoval a prodal půl tuny marihuany do Polska, dostal 11 let vězení

Krimi

Spolu s Včelišem byla odsouzena i společnost Datajem, jejímž je obžalovaný jednatelem a jediným společníkem a skrze niž se snažil svou činnost legalizovat. Jak uvedla Iva Matušková z tiskového odboru, soud firmu podle čtvrtečního rozsudku zrušil.

Legitimní věřitelé

Případ na sebe strhl pozornost nejprve pro velké množství zadrženého konopí s obsahem THC, později se přidaly také incidenty u soudu. Manželka obžalovaného se angažovala ve sdružení Společenství legitimních věřitelů České republiky, kteří neuznávají legitimnost rozdělení Československa, a proto současný stát neuznávají.

Když soud v Hradci rozhodoval o uvalení vazby na Petra Včeliše, způsobili tito jeho příznivci výtržnosti přímo v soudní síni, vše natáčeli a chlubili se tím na sociální síti. Příznivci obviněného v čele s jeho ženou narušovali jednání, okřikovali soudce a nedbali jeho žádostí o klid. Vzrušenou atmosféru musela řešit policie.

Vobořil: Nová regulace konopí zlepší kontrolu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám