Hlavní obsah

Všichni jste odpovědní za zločiny své země! Jasná odpověď Dominika Haška na stížnost ruských hokejistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý úspěšný hokejový brankář a olympijský vítěz Dominik Hašek se znovu zapojuje do diskuse kolem války na Ukrajině. V otevřeném dopise, který zveřejňuje exkluzivně na Novinkách, odpovídá ruským juniorským hokejistům. Ti nedávno poslali stížnost prezidentovi Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luku Tardifovi s řadou dotazů, které se týkají toho, že stále nesmějí nastupovat do mezinárodních soutěží. Proč se rozhodl dopis napsat a proč by měla NHL platit Ukrajině odškodnění? To je hlavní téma rozhovoru pro PoliTalk.

Politalk s HaškemVideo: Novinky

 
Článek

Dominik Hašek ruským juniorským hokejistům v den výročí dvou let od agresivního útoku Ruska na Ukrajinu odpovídá: „Součástí této války je i celá řada dalších zločinů… Každý z vás jako dospělý občan ruské země za tyto hrozné činy nesete určitou míru odpovědnosti.“

Upozornění: V textu najdete odkaz na plné znění dopisu Národního juniorského hokejového týmu Ruska adresovaného IIHF a také odpověď Dominika Haška v české i anglické verzi.

Ruští hokejoví junioři svoji stížnost adresovali Luku Tardifovi, prezidentovi Mezinárodní federace ledního hokeje. A v něm se ptají: My, hráči ruské juniorské reprezentace mužů, nechápeme, co se děje se světovým hokejem. Rádi bychom se zeptali, v čem jsme my kluci narození v letech 2003 až 2005 urazili světový hokej?“ Rozčílil vás ten jejich dopis?

Ne, nerozčílil. Já jsem obdržel jejich dopis od ruského novináře, se kterým jsem kdysi dělal interview, když jsem hrál v roce 2010 za Spartak Moskva, a on se mě ptal, zdali bych se k tomu mohl vyjádřit. Já jsem říkal, že si to nechám projít hlavou a že se určitě v příštích týdnech vyjádřím. A dnes vyjádření publikuji a teď se o tom můžeme i bavit.

Tak to pojďme rozvést, jaká ta vaše odpověď vlastně je?

Jsou tam dvě věci. Já naprosto rozumím jejich frustraci, dokážu si představit, že Dominiku Haškovi bylo osmnáct nebo dvacet let a že chtěl hrát hokej, chtěl reprezentovat a chtěl podávat ty nejlepší výkony proti nejlepším klukům z ostatních zemí. Takže jim v dopise píšu, že to naprosto chápu.

Ale hlavně jim vysvětluji, proč dnes nesmějí hrát hokej na mezinárodní úrovni. Oni jsou totiž občané ruské země a vždycky reprezentují svou zemi. Ať už je jejich pocit z války jakýkoliv, ať už k tomu mají kladný přístup a líbí se jim, že Rusko útočí na svobodnou Ukrajinu, že tam zabíjí lidi, nebo tam jsou kluci, kteří to naopak odsuzují nebo to vůbec neřeší, vždycky když nastoupí na led, tak jsou občané své země, a tedy reprezentují i činy své země.

Tady jde o agresivní útočnou válku s cílem získat Ukrajinu. Znamená to spoustu ztracených životů, spoustu zmrzačených životů. A tohle Dominik Hašek nesmí připustit. Takže vždycky se budu snažit, abych takovou reklamu na ruskou válku zastavil, protože to stojí spoustu lidských životů.

Jejich hlavní argument zní – jsme chlapci narození 2003 až 2005. Jsme mladí. Není to platný argument?

Ano, má to svoje malinké opodstatnění. Možná že když byla zahájena ruská agresivní válka, tak to ještě byly děti, většině z nich pravděpodobně nebylo ani osmnáct let. Dneska už to však jsou dospělí lidé a každý dospělý člověk nese za svou zemi určitou míru odpovědnosti.

Oni možná někteří nejsou pro ofenzivní válku. Možná že někteří z nich ji opravdu odsuzují, ale teď záleží na nich, jak se zachovají.

I NHL nese určitou míru odpovědnosti za to, co se děje na Ukrajině. A měla by za to zaplatit. Mluvím o miliardách.
Dominik Hašek

Třeba takový Alexandr Ovečkin ale také reprezentuje Rusko, když hraje v NHL. A ruští junioři se proto v  dopise ptají: „Proč jiná organizace, NHL, přijímá do svých klubů hokejisty ze všech zemí, hrdě hlásí rekordy, chválí a propaguje hru desítek našich krajanů a neváhá uvést, z jaké země pocházejí?“ Vy samozřejmě NHL dlouhodobě kritizujete, že nechává nastupovat ruské hráče. Ale ta otázka je oprávněná – proč to podle vás NHL neřeší stejně jako IIHF?

Ano, mají naprostou pravdu. NHL k tomu takhle přistupuje. Jsem v tomto velký kritik NHL a mám na to jasný názor hned od začátku války. Napsal jsem už asi po prvním týdnu války Gary Bettmanovi, což je nejvyšší šéf NHL. Napsal jsem mu znovu asi po roce války, to už byl otevřený dopis a koneckonců i tento aktuální dopis je v závěru adresovaný i NHL i Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Bohužel ruští hráči v NHL pořád nastupují a jako ruští občané dělají reklamu na ruskou válku. To znamená, že NHL nese určitou míru odpovědnosti za to, co se děje na Ukrajině. A to znamená i odpovědnost za ty ztracené životy a obrovské hmotné škody. Takhle jsem to také Gary Betttmanovi napsal.

Dostal jste nějakou odpověď?

Poprvé mi odepsal krátce, v pěti šesti větách napsal, že vychází ze zákonů USA a že na to má NHL jiný pohled. Na oficiální velký dopis, kde jsem se víc rozepsal, už neodepsal.

A ozývají se třeba i další hráči NHL, nebo jste jediný?

Tohle po hráčích nechtějte. Já si nedovedu představit, že Dominik Hašek by byl hráčem NHL a že bych dokázal zvednout hlas, jako ho zvedám teď. Vy tam zaprvé máte ruské spoluhráče v mužstvu a vaše povinnost je jít večer s nimi na zápas. Jdete s nimi na trénink, chcete někoho společně porazit. Vy pro tu svoji organizaci chcete udělat to nejlepší, abyste vyhráli. Vytvářet nějaké kontroverze mužstvu samozřejmě neprospívá. Ale jednoznačnou odpovědnost za to nese vedení NHL.

Vy ale jdete i dál a chcete, aby NHL Ukrajinu odškodnila. Jak si takové odškodnění představujete? Předpokládám, že nějakou konkrétní reakci na tenhle požadavek nemáte, nebo ano?

Nemám, samozřejmě NHL se snaží co nejvíc mlčet. Já to ale nechci jenom po NHL, jsem přesvědčený o tom, že každá federace, konkrétně myslím boxerská federace, šermířská, tuším že stolního tenisu, stoprocentně i tenisová federace ATP a další, to jsou asi ty nejznámější, které umožňují hrát ruským sportovcům, to musí udělat. Uvidíme. Zatím situace není taková, že by NHL byla pod společenským tlakem, případně právním tlakem, že by musela Ukrajině něco zaplatit.

Ale uvidíme, jaká bude situace za rok za dva. Taky se třeba vymění vedení NHL.

NHL nese určitou odpovědnost a měla by za to dřív nebo později Ukrajině zaplatit. Mluvím o miliardách dolarů, udělám pro to, co můžu. A byl bych rád, aby si to především NHL uvědomila.

Pomozme ruským sportovcům. Definujme jasně, jak můžou odsoudit válku a když se podle toho budou chovat, povolme jim soutěžit.
Dominik Hašek

Mluvil jste i o tenisové federaci. V tenisu běžně nastupují ruští sportovci, i když pod neutrální vlajkou, proti ukrajinským. Jak se na tohle díváte?

Musí to být pro ukrajinské sportovce nesmírně těžké. Já si dost dobře nedovedu představit, že by na mě v Praze lítaly ruské bomby, že by umírali moji nejbližší lidé nebo kamarádi mých kamarádů a já bych musel, samozřejmě že nemusím, není to moje povinnost, ale chci hrát tenis. A federace řekne: „Tihle lidé proti tobě mohou nastupovat, ti lidé, kteří reprezentují bomby. Tihle lidé, kteří reprezentují genocidu na vašich dětech.“ Takhle nastavila tenisová federace pravidla. Vůbec si to nedokážu představit.

Dobře, a není tady i zodpovědnost samotných sportovců, neměli by najít odvahu nenastoupit, protestovat proti tomu? Pak by museli reagovat přece i funkcionáři?

Je to těžké, je to jejich práce. Vy nebudete hrát a nakonec vás ještě ostatní zkritizují a stejně s tím nic sama neuděláte. Uděláte akorát gesto, které nikomu nepomůže. Ono by možná i pomohlo, ale nebudu odsuzovat žádného z Ukrajinců, že neřekne ne, dneska nenastoupím. Tohle celé je jednoznačná chyba dané sportovní federace a v NHL majitelů jednotlivých družstev. Ty vždycky budu vinit v první řadě.

Letos v červenci začnou mimochodem letní olympijské hry v Paříži. A ruští sportovci budou nastupovat opět jako „neutrální“. Co na to říct?

Ano, jak říkáte, pravděpodobně mnoha ruským sportovcům to bude umožněno. Ale já od začátku války bych hrozně rád v první řadě pomohl i ruským sportovcům, aby mohli sportovat a nebyli reklamou na ruskou válku.

A jak nastavit ta pravidla? Musí se vymyslet tři čtyři věty, kterými jasně ruský sportovec odsoudí ruskou válku. Ale musí pak podle toho také vystupovat. Pak už Rusko nereprezentuje, je to řekněme disident. Pomozme ruským sportovcům. Definujme jasně, jak můžou odsoudit válku, a když se podle toho budou chovat, povolme jim soutěžit.

Ale upřímně, kolik ruských sportovců by na to mělo odvahu? I třeba z hlediska, co by se následně dělo v Rusku s jejich rodinami a podobně?

Mezinárodní olympijský výbor má roční příjmy přes dvě miliardy dolarů, hokej kolem šesti miliard dolarů. Kdyby vyčlenily pár desítek milionů dolarů každá z organizací, aby edukovaly ruské sportovce, a následně pomohly nejen jim, ale i jejich nejbližším. Neříkám, že to je jednoduché, neříkám, že to já dokážu. Ale rád pomůžu s vytvořením programu, který by to umožnil.

Ona se se sportem pojí věčná otázka, nakolik do něj patří politika. Řada sportovců i organizací říká, že tam nepatří. S tím asi nesouhlasíte, je to tak?

Politika je součást našeho života. Sport je součást našeho života, a to se prolíná. A to je dané. Ale já nechci po sportovcích, aby vyloženě dělali politiku. Oni se musí soustředit na svůj výkon. Federace musí nastavit pravidla, jde to, jak se říká, od hlavy.

Mimochodem jste hrdý na Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), že se k tomu postavila takhle rezolutně?

Jsem hrdý na IIHF. Ano, jsem, ale nelíbí se mi tam jedna věc, že neumějí jasně definovat, proč ruští sportovci nesmí hrát. Pořád chodí kolem horké kaše.

Celý rozhovor s Dominikem Haškem poslouchejte v audio přehrávači v úvodu článku nebo se na něj podívejte na videu.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám