Hlavní obsah

Psycholog Ptáček: Násilí je virus, který se přenáší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radek Ptáček působí v psychologii již přes dvacet let. Rozsáhlá část jeho klinické a poradenské praxe se věnuje dětem. V roli soudního znalce zažil nespočet případů domácího násilí, a právě o něm hovoří s Michaelou Studenou v podcastu Pod Svícnem

Pod svícnem: Psycholog Radek Ptáček Video: Novinky

 
Článek

„Často jsem nedokázal pochopit reakci soudního systému. Já zastávám názor, že každý fyzický trest je špatně. Soudci mi často říkali, že je v dětství taky mlátili a vyrostli z nich dobří lidé. Nechápali, co je na tom špatně. Musíme měnit ten systém a přístup,“ vysvětluje profesor Ptáček na úvod rozhovoru.

U dětí může být velmi obtížné rozklíčovat domácí násilí, neboť škála symptomů je velice pestrá. Nejčastěji v tomto ohledu fungují učitelé, kteří přicházejí s dětmi do styku prakticky denně. „Učitel by si měl všímat změn v chování dítěte. Učitelé jsou nejlepším sítem problematického chování. Někdy právě oni znají děti lépe než jejich vlastní rodiče,“ míní Ptáček.

Dětská terapeutka Wünschová: Domácí násilí se dětí týká, i když spí vedle v pokojíčku

Pod svícnem

Násilí nelze brát na lehkou váhu, jeho přítomnost v rodině v jakékoliv formě může být do budoucna potenciálně nebezpečná. „Násilí je virus, který je velmi nebezpečný a jako každý jiný virus má tendence se replikovat. Násilí vždy hrozí tím, že se rozšíří na další osoby, i když se děje za zavřenými dveřmi a dítě ho nevidí. Nejsilnějším prediktorem budoucího násilí je násilí minulé,“ varuje klinický psycholog.

Další část rozhovoru se věnuje tématu fyzických trestů, které by se mělo objevit i v novele občanského zákoníku. „Jedná se o vyjádření hodnoty, což si myslím, že je důležité – napsat do zákona, že děti se nebijí. Obrovské procento lidí v České republice stále fyzické tresty schvaluje nebo realizuje. Fyzické tresty do výchovy nepatří ze dvou důvodů – nemají žádoucí účinek a jsou potenciálně velmi škodlivé i v případě malého plácnutí.“

Sdělená bolest je poloviční bolest

Lidé, kteří zažili trauma by neměli zůstávat sami a měli by o svém trápení mluvit. V případě, že se rozhodnou vyhledat pomoc psychologa, vždy by si měli ověřit jeho odbornost. „Trauma vede lidi do samoty, často je spojeno s pocity viny a zahanbením. Důležité je najít někoho, komu věřím a komu to mohu sdělit, protože sdělená bolest je poloviční bolest,“ radí na závěr profesor psychologie Radek Ptáček.

Jak postupovat v případě podezření na domácí násilí? Jak děti vychovávat bez fyzických trestů? Proč nejsou fyzické tresty účinné? Může si dítě domácí násilí vymyslet?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám