Hlavní obsah

Dětská terapeutka Wünschová: Domácí násilí se dětí týká, i když spí vedle v pokojíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 15 let pracovala Petra Wünschová s dětmi traumatizovanými domácím násilím, později se stala zakladatelkou a ředitelkou Centra LOCIKA. To pomáhá dětem, které zažívají násilí v rodině, ať už jako přímé oběti, nebo svědci. Právě o tomto tématu si povídala s Barborou Urbanovou v rámci podcastu Pod svícnem.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Pod svícnem byla Petra Wünschová

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Děti jako svědci domácího násilí
  • Domov jako bezpečný přístav
  • Prevence a kam se obrátit?
  • Iluze fungující rodiny

Wünschová posledních 23 let pracuje s dětmi, které jsou zasaženy domácím násilím. Sama přiznává, že v praxi je podobných odborníků nedostatek. „Studium psychologie je sice prestižní obor, ale když se bavíme se studenty, kteří k nám chodí na praxi, tak slýcháváme, že je univerzita dostatečně nepřipraví. Navíc když děláte v soukromém sektoru, tak můžete mít mnohem vyšší plat,“ vyjmenovává důvody Wünschová.

V podcastu Wünschová zdůrazňuje, že domácí násilí se dětí dotýká, i když nejsou přímými účastníky: „Děje se to i v okamžiku, kdy jsou rodiče přesvědčeni, že u toho děti nejsou. Že třeba spí ve svém pokojíčku… Násilí je takový fenomén, který zasahuje celou rodinu a vyplatí se řešit jako celek.“

„Důležité je si uvědomit, že to, v čem dotyčný žije, je násilí a existuje pomoc. První signál je, že se doma necítím bezpečně, že se domů netěším, děti si domů nezvou kamarády a podobně. Iluze, že udržíme rodinu za každou cenu, nemusí být vždy úplně funkční vzorec. Existuje cesta ven,“ podotýká Wünschová s tím, že prvním krokem by měla být odvaha o situaci mluvit. Třeba na specializovaných linkách, kde lidem poradí, co vlastně dělat.

Adiktolog Trantina: Život bolí a nikdo nám to neříká. Se závislým jednejte s láskou, ale tvrdě

Pod svícnem

„Bohužel v Česku si oběti domácího násilí říkají o pomoc až ve chvíli, kdy jde o zdraví, nebo dokonce o život. Myslím, že to je úkol nás všech, abychom mluvili o tom, že násilí v žádné formě nemá místo v lidských vztazích,“ míní Wünschová.

Násilí totiž nejsou jen modřiny a facky. „Když mluvíme s rodiči, tak jsou často překvapení, že z nich dítě nemá mít strach. Považují to za svoji rodičovskou úlohu, aby měli autoritu,“ doplňuje.

V druhé polovině rozhovoru je řeč mimo jiné o zájmech samotného dítěte. Ve společnosti se často naráží na dvě „ideologické“ roviny. Zatímco jedna tvrdí, že nejvyšším zájmem dítěte je vyrůstat s oběma biologickými rodiči, druhá tvrdí, že dítě hlavně potřebuje vyrůstat s někým, kdo jej vychová s láskou.

Pokud potřebujete pomoc nebo se dozvědět více informací, můžete se ozvat na klientskou linku centra LOCIKA na telefonním čísle 734 441 233.

Více o preventivních opatřeních, Istanbulské úmluvě nebo nastavení věkové hranice u znásilnění z podstaty, si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám