Hlavní obsah

Příběh Valérie: Nutil mi prášky na spaní, opilý nás málem zabil. Policie mě zklamala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varovné signály si Valérie ze začátku neuvědomovala. Její nový přítel se k ní nastěhoval, veškerý čas chtěl trávit společně a všechno se zdálo být v pořádku. První problémy přišly, když si Valérie uvědomila, že několik měsíců neviděla svoje kamarády, rodinu a v podstatě nikam nemohla jít sama. V rámci podcastu Pod svícnem vypráví, kam až agresor zašel. Pokusy o znásilnění, napadení, vyhrožování, stalking. To vše musel vyřešit až soud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Bezproblémové začátky
  • Alkohol jako spouštěč násilí
  • Proč se oběť bojí případ nahlásit?
  • Postupy policie vůči agresorovi
  • Situace po odsouzení agresora

Hlasujte pro podcast Pod svícnem v soutěži Podcast roku a vyhrajte zajímavé ceny. Hlasovat můžete až do 5. června 2023. Děkujeme!

„Když už jsem chtěla jít někam sama, tak mi pořád volal, psal a kontroloval mě. Později začal pít, fetovat a byl agresivní,“ vypráví svůj příběh Valérie. Zpočátku vinu kladla sobě, omlouvala svého přítele tím, že je prostě „žárlivý“. K nejhorším situacím docházelo po večerech, kdy se opil.

„Začal mi kontrolovat telefon, procházel mi kontakty, přemluvil mě k tomu, abych si vzala úvěr na auto, který slíbil, že po pár měsících doplatí,“ pokračuje Valérie. Na příteli začala být ekonomicky závislá, sama by bydlení a úvěr neutáhla, a tak se snažila, aby jejich vztah fungoval.

„Zaplatil mi půlku nájmu, ale jinak jsem všechno platila já. Pak mi začal kontrolovat i spodní prádlo, protože si myslel, že ho podvádím. Když jsem vztah chtěla ukončit, tak mi vyhrožoval, že mi všechno v bytě zničí, že mi zapálí auto. Před svojí rodinou jsem to tajila, styděla jsem se,“ vysvětluje.

Příběh Terezy: Znásilnil mě nevlastní bratr. On je v pohodě, já se několik let ničila

Pod svícnem

Po měsících vztahu se pokusila Valérie agresora z bytu přece jenom vyhodit. „Chytil mě pod krkem a říkal, že nikam nejde. Když jsem chtěla jít já, tak nás zamknul v bytě a donutil mě vzít si prášky na spaní, abych nemohla odejít v noci,“ vzpomíná na hrůzné okamžiky Valérie, která postupem času musela snášet i výhrůžky týkající se její rodiny: „To bylo devastující.“

Valérie popisuje i další brutální chování svého bývalého přítele. Zběsilé jízdy autem v opilosti, napadení v lékárně, kam si šla koupit přípravek proti nechtěnému těhotenství, nucení do tučných jídel, aby se snad hubená někomu nelíbila. To jsou jen střípky dnešního příběhu.

Stalking a podmínka

V druhé polovině dnešního vyprávění se Valérie vrací k tomu, jak se podařilo bývalého přítele poprvé vystěhovat z domu, jak důležitá pro ni byla podpora vlastní sestry a jejího přítele, ale i tomu, kdy poprvé zavolala policii.

Popisuje i situaci, kdy u ní v bytě bývalý přítel vyrazil dveře, Valérii napadl a pokusil se ji znásilnit. V bytě zasahovala policie, která agresora zadržela a umístila do vazby. Z ní byl ale po 48 hodinách pro nedostatek důkazů propuštěn. Začaly dlouhé měsíce stalkingu a obtěžování.

„Byl jako můj stín. Do teď je to moje noční můra. Denně jsem měla třeba 400 zmeškaných hovorů,“ říká Valérie, která se vyjadřuje i k postupu policie: „Policie mě svým postupem zklamala, nepomohla mi.“

Celá věc skončila u soudu. Bývalý přítel strávil tři měsíce ve vazbě, po přiznání odešel s tříletou podmínkou, ani po roce ale kontakt stále zcela nezmizel…

„Dostávám se z toho do teď. Jestli můj příběh pomůže alespoň jednomu člověku, tak budu ráda,“ dodává.

Kompletní příběh Valérie si poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám