Hlavní obsah

Příběh Míši: Otčím mě znásilnil na dovolené, pak mě hledal Interpol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míša se odmalička potýkala s násilím ze strany svého nevlastního otce. K sexualizovanému násilí se navíc přidalo i to fyzické, které zasahovalo nejen ji samotnou, ale i její matku a sestru. Vše vyvrcholilo v Míšině 15 letech na rodinné dovolené. Svůj příběh vypráví v novém díle podcastu Pod svícnem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První vzpomínka sahá až do Míšiných šesti let, kdy si pamatuje, že ji otčím okukoval ve sprše. Postupem času se vše stupňovalo. Chodil k ní do postele, když matka usnula, a vyhledával situace, aby mohl být s Míšou sám. Nevlastní otec vynikal i v manipulaci, takže ke všemu přibyly také psychické nátlaky.

„Dělala jsem to vždy za něco. Za to, že můžu jít ven s kamarádkami, ale nejčastěji kvůli tomu, aby nezmlátil mámu a byl na ni hodný,“ vypráví Míša o opakovaném pohlavním zneužívání.

Sexualizované násilí bylo navíc doprovázeno i tím fyzickým. „Dával mi polštář přes hlavu, čekal, až mi dojdou síly a až pak mě nechal nadechnout. Mámu škrtil, mlátil ji hlavou o skříň,“ vzpomíná Míša na odstrašující události z dětství.

Radek Banga: Táta zabil štěně před mýma očima. Největší nebezpečí číhalo doma

Pod svícnem

Celá situace vygradovala v Míšině 15 letech, kdy ji nevlastí otec opět napadl. Utekla v pyžamu z domu a rozhodla se vše nahlásit na policii. Posléze na ni nečekala otevřená náruč matky a babičky, nýbrž intenzivní naléhání, aby vše vzala zpět. Míša pod nátlakem svá obvinění stáhla, protože chtěla mít doma hlavně klid.

„Chodila jsem spát a doufala jsem, že se dveře od pokoje neotevřou. Jenže ony se otevíraly skoro každý den,“ popisuje Míša rozpačitě.

Otčím se po pokusu o sebevraždu k rodině vrátil a na dovolené Míšu poprvé penetrativně znásilnil. Vše se odehrálo ve Španělsku, Míša utekla a byla hledaná Inerpolem. Skončila sama na tři měsíce v dětském domově v Barceloně. Po příjezdu domů na ni čekal výprask.

„Když si pro mě máma přijela a vraceli jsme se do Česka, oznámila mi, že doma bude čekat otčím. Slibovala, že na mě nikdy nesáhne. Přijeli jsme na Florenc a na ulici mě totálně zmlátil, abych si uvědomila, kolik jsem je stála peněz. Druhý den jsem šla na sociálku, že nechci být doma,“ líčí Míša krušné chvíle.

Pokřivené dětství narušilo Míšin partnerský a sexuální život. Stále mívá noční můry a budí se s pláčem. Dnes ale říká, že je šťastná a vděčná za skvělého manžela, děti i práci, která ji baví.

Celý příběh si poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám