Hlavní obsah

Příběh Evy: Bývalý partner do mě kopal. Následky si nesu dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eva je v současnosti v invalidním důchodu třetího stupně. Na fyzické útoky nedoplatila pouze ona sama, ale i její syn, kterého v nadcházející době čeká zřejmě další operace. Celý příběh vypráví v nové epizodě podcastu Pod svícnem.

Pod svícnem: Příběh Evy Video: Novinky

 
Článek

V roce 1995 se Eva seznámila s charismatickým mužem. Postupem času se začal chovat nadřazeně a říkat jí, co má dělat. Po pěti letech vztahu přišlo na řadu společné soužití a situace gradovala.

„Když se naštval, křičel, hodil mě na zem a začal do mě kopat. Jednou, když jsme jeli z chaty, mě vyhodil z auta. Několikrát mě kopal do páteře, do míst, kde mě později zasáhl infarkt míchy,“ vzpomíná Eva.

Strávila s ním 18 let života. Partner Evy nechtěl, aby pracovala, kvůli napjaté finanční situaci ale s prací znovu začala. A právě v zaměstnání později potkala muže, který jí z celé situace pomohl.

Příběh Míši: Otčím mě znásilnil na dovolené, pak mě hledal Interpol

Pod svícnem

Několik měsíců po rozchodu ale Evu zradilo tělo a přestala chodit. „Zjistilo se, že mám infarkt míchy, vše se zastavilo. Rok jsem měla problém chodit, následky si nesu doteď. Mám neuropatické bolesti od pasu dolů, nemám čití a chodím o berlích,“ popisuje své zdravotní komplikace.

Eva se po rozchodu rozhodla vše řešit u soudu. Den před výslechem došlo k zbití jejího syna. „Našla jsem ho doma zkopaného, prokopli mu lebku. Musel na operaci, kde mu nahradili část titanem, který se však posunul a vypadá to, že bude muset na operační sál znovu,“ líčí následky útoku.

Pošramocená zůstává i její psychika. „Zavíral mě do pokoje a říkal mi, že jestli vystrčím hlavu, tak mi ji urazí. Dodnes musím mít otevřené dveře všude, mám fobie z malých prostorů,“ vypráví o svých šrámech na duši.

Soud v rozsudku shledal bývalého partnera Evy nevinným. Ostatním obětem domácího násilí Eva radí, aby se samy chránily, odchod si dopředu připravily a nebály se odejít.

Celý příběh si můžete přehrát na videu nebo si jej poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám