Hlavní obsah

Zuzana Bergrová: Pro dítě si bývalá atletka doběhla do spermabanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá česká atletka, dnes markeťačka a blogerka Zuzana Bergrová, se rozhodla pořídit si dítě sama. Už druhým rokem si tak užívá výhody i nevýhody single mateřství, a když má volnou chvilku, sepisuje o tom vtipné postřehy na blog. Svůj oblíbený běh přes překážky tedy tak úplně neopustila, jen se změnily typy bariér, které musí po cestě překonávat. V novém díle podcastu Po mateřských stopách se rozpovídá o své cestě k vysněnému miminku a životě mámy samoživitelky.

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O cestě k miminku bez partnera (6:23)
  • O práci a nadšení pro učení (20:17)
  • O výhodách single rodičovství (34:18)
  • O těhotenství bez pomoci (42:20)

Zuzana má doma už téměř dvouletého syna a mateřskou roli si moc užívá. Ani přes těžké začátky s nespavým miminkem svého rozhodnutí nelituje.

„Nechtěla jsem přijít o možnost mít dítě a čas byl neúprosný, rozhodla jsem se tedy jít trochu netradiční cestou,“ přiznává hned z kraje rozhovoru Zuzana.

„Samozřejmě se našlo mnoho kamarádů, co se mi nabízeli, že mi s početím vypomůžou. Ale potom, co jsem se pustila do zkoumání všech důsledků, které mohou nastat, jsem se raději rozhodla pro anonymní variantu,“ vysvětluje.

O své cestě k miminku i o prožívání mateřství píše na svém facebookovém blogu s názvem Plody dna - příběhy neposkvrněného početí.

„Ty věci mě prostě napadají. Vždycky jsem ráda psala, a zároveň jsem nenašla blog, který by se věnoval mateřství z téhle konkrétní perspektivy,“ říká.

Někdy jako na dovolené

Kromě práce v marketingu, kterou dělá Zuzana z domova, občas vyučuje marketingovou analytiku na vysoké škole. Tam se ale musí dostavit osobně, což třeba v období nemoci dítěte bývá lehce náročnější na vyřešení. Tvrdí však, že řešení se vždy najde, a když ne, tak zůstane zkrátka se synem doma.

„Už jsem dost zvyklá a otrlá, ale jakmile jsem někde s dalšími lidmi, tak si připadám jak na dovolené. Aspoň na pár minut mě někdo může zastoupit,“ říká v rozhovoru.

Zuzana tvrdí, že z atletiky je na překonávání překážek zvyklá: „Myslím si, že my atletky jsme tvrdé v tom, co zvládneme. Člověka to vybaví ke snášení bolesti a stresu. Asi jsme i takové bojovnější povahy, máme větší rezistenci vůči fňukání a podobně.“

„Mrzí mě, že nemůžu sdílet pokroky syna s partnerem a samozřejmě se najdou situace, které jsou lepší prožívat ve dvou. Ale jsem si vědomá, jaké mám štěstí, že nejsem v hmotné nouzi a že mnoho maminek samoživitelek takové štěstí nemá,“ přiznává během rozhovoru.

Povídání o Zuzanině prožívání single mateřství si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám