Hlavní obsah

Dáváte nohu přes nohu nebo jste po porodu? Dávejte pozor na diastázu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diastázou trpí po porodu mnoho žen. Některé o tom ani nevědí a špatnými cviky a pohyby si problém zhoršují. Často je také těžké diastázu objevit samovyšetřením. Je proto lepší přistoupit k návštěvě odborníka. Jednou z technik zaměřených konkrétně na diastázu je Tupler technika. V novém díle podcastu Po mateřských stopách ji představuje instruktorka Andrea Čechurová.

Foto: Novinky

Vyklenuté břicho po porodu trápí i zkušené sportovkyně

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co je to Tupler technika? (3:20)
  • Jak vzniká diastáza a jak ji zjistit? (9:26)
  • Kdy se řeší diastáza operací? (27:00)
  • Jak ovlivňuje diastázu kojení? (34:45)

Diastáza znamená oddělení nebo rozštěpení určité tkáně nebo svalů. Nejčastěji se však tento termín používá k popisu rozštěpení přímého břišního svalu. Diastáza se vyskytuje nejčastěji u těhotných žen, ale může se objevit i u mužů nebo u lidí, kteří trpěli nadváhou, zvedali těžké předměty, prodělali břišní operaci a podobně.

„Když to hodně zjednoduším, tak to vazivo by mělo být úzké a silné jako provaz. To vytváří oporu páteři a drží orgány uvnitř břicha. Ale pokud je toto vazivo vystaveno nějakému tlaku, vytahování nebo třeba operativnímu zásahu, tak se vytáhne do stran a ztenčí se. Můžete si to představit jako napnutou fólii na potraviny. Orgány se tlačí z břicha ven. Nejde jen o estetiku, ale může to způsobovat i celou řadu zdravotních problémů,“ vysvětluje instruktorka.

Když se břišní svaly oddělí, může to vést k bolesti v dolní části zad, ke špatnému držení těla a ke zhoršenému fungování břišních svalů, což může ovlivnit celkové zdraví. Diastáza může být léčena různými cvičeními, v některých případech se přistupuje až k chirurgickému zákroku.

Do lesa denně za každého počasí? V lesních mateřských školách se toho nebojí

Po mateřských stopách

Tupler metoda, také nazývaná jako Tupler Technique, je cvičební technika, která se zaměřuje na zhojení slabého vaziva a posílení svalů břišní stěny. Byla vyvinuta Julií Tuplerovou, certifikovanou sestrou specializující se konkrétně na diastázu a na rehabilitaci břišní stěny.

Metoda využívá speciálních cviků, které se zaměřují na posílení hlubokého příčného břišního svalu, a tím vytváří větší oporu pro páteř a orgány břicha. Tato technika také zahrnuje učení správného dýchání, aby se aktivoval hluboký příčný břišní sval, a vysvětluje, jak používat tento sval při všech denních pohybech.

„Důležité je spojit několik kroků dohromady. První a nejdůležitější krok je naučit se chránit vazivo před tlakem a natahováním, ať už v běžných denních pohybech, nebo během cvičení,“ popisuje techniku Andrea.

Tupler technika se často používá jako součást rehabilitace po porodu, při gynekologických problémech nebo jiných poruchách břišní stěny. Cvičení Tupler metody se nejčastěji provádí pod dohledem certifikovaného odborníka, který pomůže s technikou cvičení a poskytne přesné pokyny.

Andrea je momentálně jedinou certifikovanou instruktorkou v ČR.

Celý rozhovor o diastáze a Tupler technice si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám