Hlavní obsah

Syrovost mateřství zachycená v obrazech plných emocí. Charitativní kniha fotografií slaví mezi maminkami úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Specifický styl, syrovost, silné emoce a příroda. Tak by se daly stručně její záběry popsat. V charitativní knize však autorka posunula svá díla ještě o kus dál, spolupracovala na nich totiž s matkami, jejichž příběhy chytají za srdce. Spojovatelem celé knihy je mateřská láska. Hostem nové epizody rodičovského podcastu je fotografka Jana Pechlátová.

Foto: Jana Pechlátová, Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla fotografka Jana Pechlátová

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Na kolik vyjde si pořídit koně? (8:51)
  • Jak se vybíraly modelky a autorky textů? (27:50)
  • O vlastním stylu a rukopisu ve fotografii (45:47)
  • Mapování terénu a hledání nových lokací (1:03)

Jana si zkraje dospělosti koupila starý statek a postupně do něho vkládala veškerý svůj volný čas i finance. Její láska ke koním byla vždy silnější než cokoli jiného. Dnes má na svém statku tři koně a nespočet dalších zvířat. Mezitím se také stala dvojnásobnou mámou, což zacloumalo s celým jejím dosavadním světem.

„Mateřství je pro mě intenzivní. Jak to mám ještě rychle v tandemu, tak jsem musela hodně potlačit samu sebe a musela jsem se s tím smířit. Přála bych si být milující mámou, být pro syny zdrojem lásky, klidu a harmonie. Ale právě skrz to potlačení sebe a mých snů mi hodně věcí chybí a občas cítím silný tlak,“ popisuje Jana v rozhovoru.

Jana se živí jako fotografka. Na jejích dílech je jasně vidět blízký vztah k přírodě. Vlastní tvorbu zasazuje do vysněné země Altair, není v nich tedy nouze o fantasy atmosféru. Nedávno pokřtila knihu MAMA, která vznikala tři roky jako vedlejší charitativní projekt. Focení se účastnily matky s malými dětmi, a tak měla Jana často jen pár minut na zachycení daného obrazu.

Na úkor péče o postižené dítě začala ztrácet sebe samotnou, musela to změnit

Po mateřských stopách

Původně šlo o zaznamenávání vlastních myšlenek a osobního příběhu. Později se projekt rozvinul v něco mnohem většího. Další a další ženy se přidávaly a sdílely své příběhy o různorodosti mateřské lásky a o tom, že je v pořádku ji prožívat po svém. Poselství knihy, že mateřství není vždy jen bezproblémové a slunečné, a není třeba cítit se špatně, pokud nesplňujeme společenská očekávání, je zachyceno na více než padesáti snímcích spolu s doprovodnými texty různých forem.

„Myslím, že mateřský vztek pramení z lásky. Kdybychom nemilovaly, tak nám to je jedno. To vše přichází s láskou. Není to buď a nebo. Jen proto, že milujeme, cítíme i to ostatní, protože se snažíme, nejde nám to a nejsme tak dobré mámy, jak bychom chtěly být. I proto jsem poslední tři roky věnovala volné chvilky tomu, abych udělala knihu, která to má všechno popisovat černé i bílé. Celé je to o lásce. Ta ale občas samozřejmě i bolí,“ tvrdí Jana v podcastu.

Stoprocentní výtěžek z prodeje knihy MAMA jde na dobročinné účely. Zamíří do několika vybraných institucí a rodin, kterým peníze pomohou například v boji s handicapy nebo s finanční tísní kvůli těžké nemoci dítěte. Jen na samotném křtu se už podařilo vybrat přes 400 000 korun. Jak křest knihy vypadal a čím byl specifický, se dozvíte v rozhovoru.

Dnešním dílem provázejí moderátorky Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor o cestě charitativního projektu si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám