Hlavní obsah

Sebepřijetí a výhra nad vlastním tělem. Inspirativní příběh bývalé herečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijmout své tělo i s chybami a stále se neporovnávat s ideály krásy je pro ženy náročné. Marta si prošla náročnými obdobími, kdy čelila posměškům okolí i vlastní nejistotě. Dnes je šťastnou mámou dvou dětí, která se věnuje udržitelnému nábytku. Pozvání do mateřského podcastu přijala bývalá herečka a tanečnice Marta Strýčková.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak narazit při sdílení mezi matkami? (7:06)
  • O přijetí vlastních nedokonalostí (15:16)
  • O tlaku na návrat do formy (36:58)
  • Udržitelná bytová kultura (48:12)

Marta Strýčková se v dospívání musela smířit s tím, že v jednom ňadru nemá vyvinutou mléčnou žlázu. Vyrostlo ji tak jen jedno prso. Po zvažování plastické operace se nakonec rozhodla svou nedokonalost přijmout a ještě ji oslavovat. Kolem prsa si nechala vytetovat čtverec a následně ho bez studu klidně i ukazovala na divadelních prknech.

„K herectví mě to vždy táhlo. Od malinka jsem tancovala. S kamarádkama jsme založily soubor, hrávaly jsme po hospodách, venku, v barech. Hrála jsem až do dne porodu a nějaký čas i po porodu prvního syna,“ vypráví Marta v rozhovoru.

Jakmile podruhé otěhotněla, došla k rozhodnutí, že už na divadlo nebude mít energii a rozhodla se odejít. Dnes se mezi péčí o děti kreativně vybíjí ve své dílně, kde se věnuje čalounictví a renovování starého nábytku. Lidem radí, jak zakomponovat obnovené kousky do interiéru a pořádá čalounické kurzy.

Nešťastná matka, nešťastné dítě. Co se nevyplatí podceňovat?

Po mateřských stopách

„Snažím se propojit původní kousky s těmi novějšími. Na kurzech učím lidi, jakým způsobem o tom přemýšlet, jak vybrat správný materiál apod. Ta práce na starých kouscích je náročná, především pro lidi, co nejsou tolik zvyklí pracovat rukama. O to víc si člověk hotové práce váží, pociťuje sounáležitost a endorfiny.“

Marta v rozhovoru vypráví nejen o své cestě k sebepřijetí, o letech protkaných bulimií, ale také o své lásce k divadlu a o předčasném porodu, který nastal pár hodin poté, co dohrála představení a zajedla ho pálivým jídlem.

„Mám fantastický zážitek se sestrou na příjmu, kde jsem seděla s prasklou vodou a úplně vykulená. Chytla mě za ruku a řekla: Nebojte se, Vy všechno víte, protože Vaší mámě to dala její máma a Vám to dala Vaše máma. Takže ať to bude jakkoliv, Vy už to všechno víte,“ popisuje Marta a dodává, že jí to velmi pomohlo a dodalo odvahy.

Celý rozhovor s Martou si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám