Hlavní obsah

Psaním se dá živit, stačí být kreativní a najít si svou cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miluje psaní a vše, co se k němu váže. Píše povídky a knihy, vytváří kreativní kurzy a webináře pro začínající či stagnující autory, shlukuje spisovatelskou komunitu a pořádá online literární festival Kafe s múzou. Hostem nové epizody podcastu Po mateřských stopách je autorka, šperkařka textů a dvojnásobná máma Martina Heš.

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O psaní prvotiny s dětmi za zády (9:32)
  • Jak zorganizovat vlastní online festival (14:57)
  • Podpůrná skupina pro autory (21:28)
  • O knihách pro všechny (30:41)

Martina se psaní věnovala ve volných chvílích už odmalička, ale vždy to byl jen koníček. Až po svých dětech se však rozhodla psaním se živit. Nyní pracuje jako korektorka a copywriterka, ale vydává také své povídky a knihy. Paradoxně nejvíc začala tvořit až ve chvíli, kdy na psaní měla méně času - po narození dcery. Svou první knihu vydala až poté, co porodila druhého syna.

Na psaní mám ráda tu chvíli, když přijde nápad a člověk je z toho celý rozechvělý a musí to hned dostat na papír. Baví mě pak i finální text šperkovat, uhlazovat, mazlit se s ním.

Šperkování svých i cizích textů

Martina sama píše, ale také pomáhá vylepšovat napsané texty ostatních. Často autorům radí, aby nad textem přespříliš nepřemýšleli, aby se nesnažili vytvořit dokonalý text a spíš napsali to, co cítí a potřebují dostat ven. Psaním se podle ní uživit dá, stačí jen být kreativní a najít si svou cestu.

Jsem ráda, že už se postupně rozbíjí ta zažitá myšlenka, že se nedá psaním uživit. Jde to, ale není to jen o tom si sednout a psát, zkrátka je potřeba k tomu přistupovat kreativně.

Její první vydaná kniha s názvem Tvůrčí restart pojednává o autorovi, který bojuje se silným vnitřním kritikem a vyrazí proto do lázní pro spisovatele v krizi.

Inspirace a boj proti blokům

Festival, který Martina jednou ročně pořádá, má za úkol především podporovat kreativitu a ukázat různé autorské cesty. Formou videa přináší všem účastníkům rozhovory s tuzemskými i zahraničními spisovateli.

Podle Martiny dokáže i konstruktivní kritika autora v začátcích odradit od psaní.

Začínající autoři mají často jeden společný znak, a to je nízké autorské sebevědomí. Je fajn mít kolem sebe podpůrné prostředí, kde lidé dokážou mezi sebou komunikovat s citem… I konstruktivní kritika může v začátcích autory semlít a odradit od psaní. Je dobré se svým vnitřním kritikem vést dialog.

Rozhovor s Martinou o jejím přístupu ke psaní si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám