Hlavní obsah

Pracovních příležitostí pro čerstvé rodiče je stále málo, je potřeba dělat změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdí, že rodičovská nutně nemusí být kariérní brzda. Založila organizaci s cílem pomáhat rodičům k úspěšnému návratu do práce. Za čtyři roky fungování se stala důležitou součástí podpory pro firmy, které chtějí jít rodičům naproti. Nápomocná je také pro podnikatelky a samoživitelky. Hostem nové epizody mateřského podcastu je zakladatelka organizace Marter Andrea Bohačíková.

Foto: Kateřina Ceralová, Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Andrea Bohačíková

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O fungování práce na dálku (7:00)
  • O nabídce a poptávce po práci pro rodiče (14:13)
  • O zažitých stereotypech o matkách (20:35)
  • O umění říkat ne a pravidle tří (27:45)

Sama matkou ještě není, přesto za ně každý den bojuje a také s nimi na denní bázi pracuje. V týmu má téměř samé rodiče, někteří jsou na rodičovské, jiní čerstvě po ní. Pracují víceméně na dálku, některé kolegy dokonce ani jednou neviděla naživo.

„Zavolalo si mě to. Naštvala jsem se. Zjistila jsem totiž, jaké jsou negativní dopady rodičovské dovolené v Česku. My máme jednu z nejdelších rodičovských dovolených na světě. To s sebou nese to krásné, růžové a úžasné. Ale všechno má příliv a odliv, takže také to šedé a černé, jako je sociální izolace, frustrace, izolace, deprese, syndrom vyhoření, alkoholismus,“ vyjmenovává Bohačíková.

Organizace Marter podporuje matky i otce na rodičovské dovolené a usnadňuje jim návrat do pracovního procesu. Pomáhá jim nejen se vzděláváním a rekvalifikací, ale také se zvýšením sebevědomí a vlastní prezentací.

„Jdeme za cílem sladit rodinný život s kariérou dle potřeb každého rodiče. Každý to potřebuje jinak. My to plně respektujeme a reflektujeme. Pomáháme s návratem do práce do stávající pracovní pozice, do nové pozice, s osobním růstem nebo třeba i se začátkem a rozvojem vlastního podnikání.“

Málo částečných uvazků

Marter zajišťuje pracovní portál na flexibilní pracovní úvazky, kde mohou rodiče hledat pracovní pozice, které lze skloubit s péčí o rodinu. Zároveň organizace nabízí firmám systémy vzdělávání pro manažery i zaměstnance pro ideální zapojení pracujících rodičů na obou stranách.

„Na trhu práce je vysoká nezaměstnanost žen po rodičovské. Kontinuálně je to až 60 procent,“ upozorňuje zakladatelka neziskové organizace.

V Česku nabízeli loni zaměstnavatelé pouze 6,1 procenta částečných úvazků, což je výrazně méně než průměr v Evropské unii, který činí 32 procent. Pouze 20 procent nabídky částečných úvazků ale zastupuje seriózní částečný úvazek.

Z Brna do Oregonu se dvěma malými dětmi? Jde to snáz, než to zní

Po mateřských stopách

I když se o podpoře částečných úvazků hovoří na vládní úrovni a situace se pomalu zlepšuje, v Česku tato praxe pořád není běžná, což nejvíce postihuje právě ty, kteří odešli na rodičovskou dovolenou.

„Našim cílem není říkat, že každá máma musí pracovat nebo být podnikatelka. Každá by měla mít možnost si vybrat čím chce být a každá to potřebuje a chce jinak,“ dodává Bohačíková.

Celý rozhovor se zakladatelkou organizace si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám