Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Maj’ nový STAN, jim na nohy netáhne

Hlavní politickou událostí víkendu na domácí scéně byl sněm STAN. Měl přízvisko mimořádný. Během jednání opakovaně zaznělo, že nebýt tohoto označení, žádný sněm by se nesešel. Mimořádný byl, protože bylo zapotřebí honem vyměnit drtivou část vedení hnutí po aférách, které jméno STAN poškodily.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nakonec se to povedlo. Až na staronového předsedu Víta Rakušana vzešlo ze sněmu nové nejvyšší vedení. A když se začala vyvíjet diskuse směrem, který hrozil pokažením scénáře Fénix povstává z popela, došlo k jejímu okamžitému ukončení se zdůvodněním, že sněm se nesešel pro debaty, ale primárně pro to, aby bylo zvoleno nové vedení, jehož demokratické zaměření nebude zpochybňováno. Demokraticky se tedy víc nediskutovalo.

Tento moment nastal poté, co jeden delegát pochválil předsedu lidovců Mariana Jurečku, že se umí patřičně postarat o zajištění výhodných míst pro své spolustraníky ve státních strukturách, které má partaj v gesci. Následně vyzval k témuž Starosty a nezávislé, i kdyby to umísťování svých lidiček mělo hnutí provést za cenu porušení slibů, které dalo voličům. Ihned se nesouhlasně ozval předseda Rakušan a pak se diskuse uťala.

Kdo by se divil. Čertví, kolik takto rozdivočelých delegátů bylo připraveno říct, co doopravdy nosí v srdci jako politické krédo. Třeba žádný. Ale na druhou stranu nelze vyloučit, že v sále byli přítomni další, dosud neodhalení Červinkové. I kdyby to bylo riziko jen nepatrné, stejně nemohlo být nulové, a pokud by se rozjelo mudrování zdaleka nejen o kolonizaci státní správy STAN, ale třeba i o soužití s Romy a na jiná témata, která nejeden volič vnímá úplně jinak než nově zvolené vedení hnutí, byl by obrázek mimořádného sněmu nikoli ozdravný, ale zničující.

Nestalo se to. Debata se uzavřela a řeči kandidátů na nejvyšší funkce byly příkladné pro politický subjekt, který je členem koalice, jež má evropské zaměření a vyznává opačné hodnoty než nacionalisté a populisté ze sněmovní opozice. Nakonec byl závěr ze sněmu – viděno touto optikou – uspokojivý. STAN bude v koalici pokračovat.

Na úrovni vedení nikdo ani náznakem nevyjádřil názory, které by patřily do tábora zmíněné opozice. Konfigurace celostátního vládnutí narušena nebyla. Nakonec ani předseda Pirátů Ivan Bartoš ve své zdravici sněmu STAN neuplatnil známou Mečiarovu stupnici nepřátelství: přítel – nepřítel – koaliční partner, ale zůstal vrcholně diplomatický.

To kdyby STAN nevedl Rakušan a lidé jeho krevní skupiny, mohli by se případní Červinkové vyřádit. Jenže výsledek je opačný a ten se počítá. Nakonec si mohou vládní partneři broukat, že maj’ nový STAN a jim na nohy netáhne.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám