Hlavní obsah

Požádat o pomoc není zbabělost, ale hrdinství, říká sociální pracovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální práce zaštiťuje mnoho různých činností napříč několika obory. Proto se jedná o vědní disciplínu, kde důležitou roli hraje praxe a spolupráce s nemocničním personálem. O tom, co všechno sociální práce obnáší a proč je pro pacienty přínosná, přišla do podcastu Neklepat! pohovořit Adriana Novotná, zdravotně-sociální pracovnice z Nemocnice s poliklinikou Mělník.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Sociální práce se týká i dětí. (5:20)
  • Sociální pracovníci edukují klienty ohledně nároků na dávky. (12:46)
  • Má sociálního pracovníka každá nemocnice? (15:28)
  • Zdravotně-sociální pracovník dokáže pomoci i s domácí péčí. (19:30)

„Je to disciplína, která sociální pracovníky k něčemu vycvičí, vyškolí a dá jim základy. Je to mladá disciplína, kde se spojuje filozofie, psychologie, lékařství, pedagogika a právo,“ říká v úvodu podcastu Novotná.

Hlavním cílem sociálního pracovníka v nemocnici je podporovat pacienta v době hospitalizace, bezprostředně po jejím ukončení a zmírnit nebo odstranit negativní důsledky nemoci. Důležitá je také spolupráce s nemocničním personálem, díky které se sociální pracovník dostane k lidem, kteří jeho pomoc potřebují.

S podzimem alergie nekončí. Víte, jak je rozeznat od nachlazení?

Neklepat

„Lékař provede prvotní pohovor a na základě toho, že se mu něco nezdá, zavolá sociálního pracovníka. Ten zjišťuje pacientovu sociální situaci,“ vysvětluje.

Podle Novotné se sociální práce netýká pouze pomoci starším lidem. Náplní práce je také pomoc v případech týkajících se dětí, které mají jít do pěstounské péče nebo jsou v procesu adopce.

Důležité je nesoudit

Téměř každý den se sociální pracovníci setkávají s lidmi bez domova nebo s těmi, kteří se potýkají se závislostmi. Řešení jejich situace je většinou běh na dlouhou trať.

Foto: Novinky

Zdravotně-sociální pracovnice Adriana Novotná

„Tito lidé potřebují specifickou komunikaci. Určitě je nemůžete soudit jenom podle toho, že jste se někde dozvěděli, že nemají domov nebo že jsou na něčem závislí. Vždycky je ta závislost způsobena nějakým traumatem,“ říká Novotná s tím, že pracovník musí být trpělivý a umět takovému člověku přizpůsobit komunikaci.

Sociální pracovníci lidem bez domova například pomáhají zajistit zařízení, ve kterém by mohli pobývat. Orientovat se musí v pravidlech týkajících se dávek a příspěvků, pacientům vyřizují doklady a „běhají“ po úřadech.

Nebojte se požádat o pomoc

O pomoc může požádat i pacient, který je hospitalizován na lůžkovém oddělení. „Tuto službu může využít každý pacient, který cítí minimální potřebu pomoci. Třeba ve chvíli, kdy se vám stal úraz a vy jste s ním vůbec nepočítali,“ doplňuje Novotná, která se v oboru pohybuje již 19 let.

Společnost lidi s autismem často nepodporuje, říká psycholožka Kateřina Thorová

Neklepat

„Já bych řekla, že požádat o pomoc není zbabělost, ale hrdinství. Máte-li nějaké problémy, se kterými si nevíte rady, nebojte se, přijďte,“ vzkazuje Novotná posluchačům.

V úvodu článku si pusťte v audiopřehrávači celý rozhovor a dozvíte se o příbězích lidí, se kterými se Adriana Novotná setkala, a také o tom, jaké druhy péče existují a pro koho jsou vhodné.

Další díly z medicínského prostředí najdete v rubrice Neklepat!.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám