Hlavní obsah

Jeden z nejobsazovanějších českých dabérů současnosti srší skromností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dabuje již půl století, z toho třicet let doktora Dlahu ze seriálu Simpsonovi a svůj hlas propůjčil také legendárnímu mistru Yodovi nebo strýčkovi Skrblíkovi. Bohuslav Kalva, který je hlasem postav mnoha starších pánů, je dalším hostem Richarda Wágnera v pořadu V českém znění.

Dalším hostem podcastu V českém znění byl Bohuslav KalvaVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE
  • Dabování postav v animovaných filmech a seriálech (7:01)
  • Postava doktora Dlahy a mistra Yody (10:43)
  • Kolik projektů celkem nadaboval (17:12)
  • Dabování postav starších pánů (18:45)

Bohuslav Kalva patří k aktuálně nejobsazovanějším dabérům. Diváci jej mohli slyšet mimo jiné jako Rexe z Toy Story nebo Boba Guntona ze seriálu Zákon a pořádek. Povědomého doktora Dlahu, mistra Yodu nebo hlas většiny starších mužů uslyšíte i v dnešní epizodě pořadu V českém znění. 

Kalva skončil v Divadle Jiřího Wolkera v 90. letech. Dabovat začal už o dvacet let dříve. Momentálně dabuje i několikrát denně a mnohdy je spíše obsazován do menších rolí. „To mi nevadí. Každá role, byť je malá nebo velká, má své a člověk se s tím musí vypořádat,“ říká dabér skromně.

Dle svých slov herec rád dabuje zábavné animované postavičky, strýček Skrblík mezi ně ale tak úplně nepatří. „Že by mě moc bavil, to se říct nedá, ale jsem profesionál, tak to musím ztvárnit,“ směje se Kalva, který zažil bombardování Prahy v roce 1945.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?
Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoliv přehrát. Plusem podcastů oproti rádiovému vysílání je možnost poslechnout si oblíbený pořad kdykoliv a kdekoliv. Pokud jste zrovna na cestě do práce, na dovolené nebo nechcete večer strávit zíráním na televizi, stačí mít u sebe pouze mobilní telefon, v ideálním případě i sluchátka. Anglické slovo podcast pochází ze spojení slov iPod a broadcast, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent. Od loňského roku podcasty vydávají také Novinky.

Více o tom, kolik seriálů a filmů Kalva celkem nadaboval a jak zvládá dabovat s pomocí moderních technologií se dozvíte v dnešní epizodě, na niž se můžete podívat na videu, případně si ji poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Baví vás rozhovory s českými herci a dabéry? Chtěli byste před kamerou vidět některého z nich? Pak si napište o rozhovor e-mailem na adresu richard.wagner@novinky.cz a do předmětu uveďte „V českém znění“.

PODCAST V ČESKÉM ZNĚNÍ

Foto: Novinky

Podcast V českém znění

Rozhovory se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace. Nový díl vychází každý druhý čtvrtek na Novinkách a v podcastových aplikacích. Pořadem provází dabér Richard Wágner.

Střípky z natáčení můžete sledovat na Instagramu, všechny epizody naladíte i na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz

Reklama

Související témata:
Bohuslav Kalva

Výběr článků

Načítám