Hlavní obsah

Užijte si o Vánocích česká jablka. Za pár let už nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pohledu historie to není tak dávno, kdy na vánoční tabuli nebyl kapr se salátem, ale „kuba“ z krup a hub. Dnešní záplavy sladkostí pak nahrazovalo různé domácí ovoce, zejména jablka. S jablky pak dodnes máme spojené některé vánoční tradice. Nicméně doba pokročila a kvůli celé řadě faktorů, od odfláknutých přístupových jednání České republiky do EU až po dnešní extrémní byrokratickou zátěž, českých pěstitelů jablek ubývá a není nereálné, že časem zaniknou úplně. Právě jablka jsou tématem nového dílu podcastu Hlas na poušti.

Hlas na poušti: Štěpán CháraVideo: Novinky

 
Článek

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Dnešním hostem podcastu je Štěpán Chára, výkonný ředitel společnosti Bohemia Apple. Jak už z názvu vyplývá, společnost se zabývá pěstováním jablek a patří k jedněm z největších hráčů na trhu. Její velkosady najdete ve středních Čechách, zejména na Kutnohorsku.

Čeští ovocnáři řeší celou řadu problémů, a zdaleka se to netýká jen pěstitelů jablek, pomalu zde končí celá řada druhů dříve tradičního ovoce – hrušky, třešně, broskve. Výkupní ceny, za které nakupují obchodníci jejich produkci, jsou tím mediálně nejviditelnějším, ale zdaleka ne tím největším.

Náklady jim zvyšují změny počasí, kdy nečekané mrazy nebo dlouhé deště mohou zásadně ovlivnit to, že peníze, které do sadů nainvestují, mohou odepsat. Mají velký problém sehnat lidi, kteří by byli ochotni pracovat venku, často za nepříznivých povětrnostních podmínek. Nicméně to, co z jejich pohledu nemá řešení, je konkurence z Polska.

Proč je Polsko zrovna v tomto oboru tak úspěšné? Je to kombinace podpory státu, zejména minimálním obtěžováním byrokracií, ale také zvládnutým vyjednáváním při vstupu do EU. Tedy něco, co čeští vyjednávači, kteří místo vyjednávání spíš vše odkývali, naprosto nezvládli.

Armáda se připravuje na možnost velkého konfliktu, pozorně sleduje průběh bojů na Ukrajině i v Izraeli. Problémem jsou lidi

Hlas na poušti

Polsku se postupem času podařilo vypracovat na pozici třetího největšího producenta jablek na světě. Nikoho asi nepřekvapí, že tím vůbec největším je Čína, na druhém místě pak s velkým odstupem USA a na třetím právě Polsko, které se na této pozici čas od času střídá s Tureckem.

Přitom Polsko startovalo z úplně jiné pozice než my, ale po vstupu do EU se tam projevily masivní dotace jak do vysazování zbrusu nových sadů, tak do moderních technologií. Zatímco u nás se z evropských fondů stavěly rozhledny v údolích či golfová hřiště, tak Poláci naprosto cílevědomě vybudovali systém, který dnes „válcuje“ i Itálii, zemi, která je považována za kolébku evropského ovocnářství.

Dnes jsme se dostali do situace, která v zásadě nemá řešení. Tlak na export z Polska je po ztrátě ruského a běloruského trhu enormní. V rámci volného pohybu zboží v EU ho není možné nijak regulovat. Škála výrobků, které je možné z jablek vyrábět (tak, aby pěstitelé prodávali i jiné produkty), není nekonečná. Tlaky na byrokratickou zátěž se každým rokem zvyšují a v naprosté většině nejde o „zlou EU“, ale o místní české výmysly.

Jedinou nadějí je, že určitá část zákazníků bude vždy preferovat domácí produkci. To ale není dostatečný počet odběratelů k zachování současného rozsahu, který se pěstuje. Takže užívejte si česká jablka dokud to jde, za pár let již v obchodech s vysokou mírou pravděpodobnosti nebudou.

Kolem české pomoci Ukrajině se šíří řada nesmyslů. V celkovém součtu je to pro nás zisková záležitost

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Velká produkce jablek v Čechách, pokud se něco nezmění, skončí do pěti až osmi let.
  • Konkurence z Polska drtí ovocnáře zejména u nás. Ale začíná být znát už i jinde.
  • Velkým problémem je v Čechách naprosto šílená byrokracie, která se utrhla ze řetězu, a dnes blokuje jakýkoliv rozvoj.
  • Jak vypadá pracovní rok v jablečných sadech, a co vše má vliv na to, zda rok skončí v zisku, či v minusu?
  • Životnost jablečného sadu je dvacet let, ale lidské chutě se mění rychleji. Takže šance, že zasadíte něco, o co za pár let nebude zájem, je vysoká.
  • Které odrůdy jablek jsou aktuálně u zákazníků nejoblíbenější?
  • Jablka k nám do Čech přinesli Římané, ale k většímu rozmachu jejich pěstování došlo až za panování Karla IV.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám