Hlavní obsah

Rekonstrukce Mise Velichovky, jež ovlivnila konec války v Evropě, působila rozruch jako před 70 lety

Novinky, Dana Ehlová

Podobné pozdvižení jako před sedmdesáti lety způsobila i tentokrát Mise Velichovky, která ve dnech 8. a 9. května připomněla události staré sedm desítek let, odehrávající se v posledních dnech druhé světové války v malých východočeských lázních.

Foto: Dana Ehlová

Podobné pozdvižení jako před 70 lety způsobila i tentokrát Mise Velichovky, která ve dnech 8. a 9. května připomněla události staré sedm desítek let.

Článek

Akce byla pojata jako striktně historická rekonstrukce skutečné události včetně originálních vozidel, jejich počtu a typů, značení i účastníků představujících historické postavy a fandové historie i vojenské techniky si opět přišli na své.

Připomeňme si tedy fakta, která uvádějí historické prameny: V posledních dnech 2. světové války zorganizovala americká armáda ojedinělou misi, která směřovala hluboko do nepřátelského území, asi 210 kilometrů za demarkační čáru na území okupované německou armádou.

Rozkaz obdržela 7. května 1945 průzkumná jednotka 16. obrněné divize U.S. Army a cílem mise bylo doručit veliteli armády střed, generálu-polnímu maršálu Ferdinandu Schörnerovi, informace o kapitulaci Německa a zabránit tak krveprolití při očekávaných střetech s Rudou armádou postupující z východu.

7. května 1945 v pozdních večerních hodinách vyrazila kolona pěti obrněných vozů čtyř jeepů, dvou štábních limuzín, civilního rozhlasového vozu, sanitního vozu a vozu s novináři do Prahy, kde se měl generál nacházet. Při příjezdu do Prahy ovšem jednotka zjistila, že generál odjel na velení, umístěné v lázeňském komplexu ve Velichovkách.

Průzkumná skupina tedy pokračovala dál do vnitrozemí a před Hradec Králové dorazila nad ránem 8. května do Velichovek. Zde zástupci podplukovník Pratt, major Dowd, kpt. Weber (U.S. Army) společně s plukovníkem Detteringem (Oberkomando der Wehrmacht) předali depeši o kapitulaci. Mise se ještě téhož dne vrátila do Plzně.

U příležitosti Mise Velichovky se veřejnosti představily znovu otevřené lázně, jejichž tradice započala roku 1897. Zájemci si mohli prohlédnout lázeňské domy včetně hlavní budovy – tzv. Masarykova domu, který první čs. prezident osobně navštívil v roce 1926.    

Nechyběly další doprovodné akce, jako řemeslný trh či přehlídka historických vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám