Hlavní obsah

Jiří Zídek: Jako první Čech hrál slavnou NBA, nejcennější výhra přišla ale dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1995, když během draftu v nejslavnější basketbalové lize světa poprvé zaznělo české jméno. Jiří Zídek v NBA strávil tři sezony, v kariéře pak pokračoval v Evropě a byl rovněž u zrodu nymburské éry. Dalším hostem podcastu Dobojováno je 213 centimetrů vysoký „George“, jenž basketbalovou kariéru spojil se vzděláním na prestižní americké univerzitě.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Jiří ZídekVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Dobývání Ameriky (3:30)
  • Konkurence mezi hráči v univerzitní NCAA (17:50)
  • První Čech v NBA (22:30)
  • Návrat do Evropy (27:31)
  • Nymburk jako cesta do reprezentace (37:51) 
  • Kariéra komentátora Euroligy (41:20)

Ačkoliv má Jiří Zídek příjmení, které je v naší zemi automaticky spojeno s basketbalem, na prvním místě bylo doma vždy vzdělání. „Basketbal byl vždycky až na druhém místě. Bylo to díky mámě, která u nás doma měla vždycky hlavní slovo,“ vypráví v podcastu Dobojováno Zídek, jenž dva roky po revoluci odešel do Spojených států, kde studoval ekonomii na Kalifornské univerzitě (UCLA) a zároveň hrál basketbal.

„Bylo to pro mě takový otevření očí. Studoval jsem v cizím jazyce, do toho jsem patřil do univerzitního týmu. Byl jsem rád, že jsem se hned nestal profesionálním sportovcem, ale mohl jsem skloubit učení a sport,“ říká Zídek, jenž prestižní univerzitní ligu NCAA v roce 1995 vyhrál. Na finálové zápasy tehdy přišlo téměř 40 tisíc diváků a Zídek tento triumf považuje za nejvýznamnější triumf kariéry. Celou epizodu si můžete pustit na videu, případně si ji poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku. 

Ve stejném roce byl Zídek v prvním kole draftován týmem Charlotte, v NBA vydržel tři roky. „Narazil jsem tam na limity svého přirozeného talentu. Myslím, že jsem se tam dostal jen díky tvrdé práci, protože takhle špatných atletů, jako jsem já, se moc v NBA neprosadí,“ přiznává upřímně Zídek, který po odchodu ze Spojených států vyhrál Euroligu s litevským Kaunasem, hrál za Real Madrid a na sklonku kariéry byl u prvních dvou titulů s Nymburkem.

Jiří Welsch: Z Holic se dostal až mezi světovou smetánku, ne všechno ale bylo vždycky růžové

Podcasty a pořady

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v letošní anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám