Hlavní obsah

Helena Fibingerová: Nevím, co pořád někdo má. Byli jsme profesionálové každým coulem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistryně světa, olympijská medailistka a později funkcionářka či podnikatelka. Koulařka Helena Fibingerová patří bezesporu k nejvýraznějším postavám československého sportu. Její výkon z roku 1977 je dodnes halovým světovým rekordem. Nejen o jabloneckém závodě mluví v podcastu Dobojováno, který moderuje Lucie Černá.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byla Helena FibingerováVideo: Novinky

 
Článek

„Když ta koule dopadla, tak v hale zavládlo hrobové ticho. Ať si každý říká, co chce, doba byla taková, jaká byla. Já jsem to hodila a ten výkon do dneška platí,“ vrací se k jabloneckému závodu v roce 1977. Právě tam stanovila pokusem dlouhým 22,5 metru dodnes platný halový světový rekord.

O dopingu se Fibingerová na rozdíl třeba od koulaře Machury dlouhodobě bavit odmítá. „Už v té době byla dopingová listina. To byste musela zpochybnit každý výkon,“ vysvětluje krátce.

Remigius Machura: Dopovat nám přišlo naprosto normální, bojkot olympiády zlomil celou generaci

Podcasty a pořady

Fibingerová se v rozhovoru vrací k olympijským hrám, bojkotu her v Los Angeles, svým kočkám, pekárně, státním vyznamenáním i vztahu mezi atletkami v osmdesátých letech. „Já jsem v týmu vycházela se všemi výborně. Nevím, co by řekli oni, ale u mě na pokoji bylo narváno,“ vzpomíná bývalá kapitánka národního týmu.

Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Pokud se chcete příště podívat na svého oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“.

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Obsáhlé rozhovory s osobnostmi českého sportu. O cestě k úspěchu, době na vrcholu i životě po kariéře. To je sportovně-společenský podcast Dobojováno, který uvádí Lucie Černá a Jakub Štěpánek.

Naladíte každé pondělní ráno na serveru Novinky.cz, Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám