Hlavní obsah

Začátek meteorologické zimy, jaký jsme dlouho nezažili, píše ČHMÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu se raději jízdě autem vyhněte, nabádali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v souvislosti s přívaly sněhu.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Sníh v Praze

Článek

„Začátek meteorologické zimy, jaký už jsme dlouho nezažili,“ okomentovali meteorologové na sociální síti sněžení v pátek, tedy první prosincový den.

V horských polohách Šumavy a v Novohradských horách připadlo do osmé večer 15 až 20 cm sněhu, v Českém lese, na Brdech a na Vysočině nejčastěji 5 až 10 cm. Naproti tomu na horách na severu buď sněžilo málo, nebo vůbec.

Za dobrou zprávu pro řidiče označili meteorologové, že se maximální teploty v průběhu pátku pohybovaly v blízkosti 0 °C, a tak v polohách do 600 m n. m. sníh na komunikacích většinou odtával. Podmínky se zhoršily až večer.

Sníh komplikoval dopravu

Krimi

Sněžení bude pokračovat i v průběhu soboty, což podle ČHMÚ přinese perné chvíle pro údržbu i řidiče.

V pátečním příspěvku meteorologové uvedli, že největší komplikace lze čekat v sobotu v odpoledních hodinách na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku. Už ráno ovšem hlásil velké problémy Jihočeský kraj, pro který ČHMÚ vydal výstrahu s extrémním stupněm rizika.

Meteorologové upozornili, že komplikace v dopravě může způsobit i zesilující vítr, kdy se budou vytvářet sněhové jazyky.

„Buďte proto prosím opatrní, a pokud můžete, jízdě autem se raději v noci a zítra vyhněte. Sníh nejen na horách na vás počká a v neděli bude počasí pro volnočasové aktivity mnohem příznivější,“ napsali meteorologové.

Zasněžené ruzyňské letištěVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Sníh a led ochromily dopravu na jihu Německa, lidé spali ve vlacích

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám