Hlavní obsah

Vítr o sobě dá ještě vědět, sněžit bude i v nížinách

Aktualizováno

Vítr, který poznamenal závěr minulého týdne, o sobě dá vědět i v následujících dnech. V kombinaci se sněžením by se mohly vytvářet sněhové jazyky či závěje, uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová. Teploty se budou pohybovat blízko nuly.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 31.1.2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí bude vítr opět zesilovat a už během dopoledne bude mít na jihozápadě a západě území místy v nárazech rychlost kolem 55 km/h. „Další zesílení větru přinese úterý – vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách až 90 km/h. Slábnout bude až během středečního večera,” uvedla Honsová.

Vítr shodil pětimetrovou stěnu v Kladně, jeden muž nepřežil

Krimi

Také srážek bude během týdne hodně. „Přes Česko budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Jen do středečního večera na horách napadne až kolem 30 cm sněhu. V kombinaci s větrem se budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky, na horách závěje,” doplnila Honsová.

V pondělí bude zataženo až oblačno, postupně od severozápadu na celém území se sněžením, v nížinách se bude jednat o srážky smíšené. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C.

V Krušných horách, na Šumavě a v Krkonoších napadne až 15 cm sněhu. V západní polovině území bude od vyšších poloh vítr v nárazech dosahovat rychlosti 55 km/h. Pro Šumavu a Krušné hory platí výstraha před tvorbou sněhových jazyků a závějí.

V úterý bude zataženo až oblačno. V průběhu dne je opět třeba počítat se sněžením či sněhovými přeháňkami. V polohách pod 400 metrů se bude jednat o srážky smíšené či dešťové. Ranní teploty budou klesat na 0 až –4 °C. Denní teploty vystoupí na –1 až 3 °C.

Ve středu bude opět oblačno až zataženo s četnými srážkami. Ranní minima klesnou na 4 až 0 °C. Přes den se teploty dostanou na 2 až 6 °C. Čerstvý západní vítr bude mít v nárazech rychlost kolem 70 km/h, na horách až kolem 90 km/h, přičemž večer by měl postupně slábnout.

Vichr zastavil vlak na Břeclavsku, desítky lidí nešlo kvůli terénu evakuovat

Domácí

Oblačné počasí vydrží i ve čtvrtek. Opět bude převážně oblačno až zataženo se sněžením či přeháňkami s tím, že v polohách pod 600 metrů nad mořem se bude jednat o srážky smíšené, později dešťové. Ráno teploty klesnou na 1 až –3 °C, přes den se maxima dostanou na 2 až 6 °C.

Změnu nepřinese ani pátek. Stále bude převážně oblačno až zataženo, místy s deštěm, ve vyšších polohách se sněžením. Ranní teploty se dostanou na 1 až –3 °C. Denní vystoupají na 3 až 7 °C.

Rovněž v sobotu bude oblačno až zataženo, místy se přidá déšť, ale zhruba od 500 metrů nad mořem půjde o sněžení. Ranní minima se dostanou na 1 až –3 °C, přes den se teplota vyhoupne na 2 až 6 °C.

Foto: David Taneček, ČTK

Silný vítr lámal 30. ledna 2022 stromy v Krkonoších. Na snímku boudaři s dobrovolníky odstraňují spadlý strom z cesty ze Strážného na Friesovy boudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám