Hlavní obsah

Vichr zastavil vlak na Břeclavsku, desítky lidí nešlo kvůli terénu evakuovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila v neděli před polednem trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku. Kvůli nedostupnému terénu nebyla možná evakuace zhruba sedmdesáti cestujících. Lidé tak museli počkat na odtah.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Provoz na hlavní železniční trati ze Slovenska do České republiky zastavila trolej, která spadla ve větru poblíž Lanžhotu na Břeclavsku

Článek

Mezinárodní vlak na cestě z Budapešti do Prahy musel zastavit na Břeclavsku kvůli poškozené troleji.

Evakuace nebyla možná kvůli složitému terénu v místě incidentu. Zhruba 70 cestujících muselo zůstat uvnitř soupravy, v níž nefungovala elektřina. Po čtyřech hodinách odtáhli do Břeclavi. Škoda na vlaku činí zhruba milion korun. Provoz na trati je dál přerušený.

Mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát uvedl, že vozy jsou novější a tepelně izolované. Lidé by podle něj neměli vlak opouštět. „Evakuace ale není možná kvůli nedostupnému terénu. Lidé by museli jít kus pěšky,“ sdělil mluvčí.

Česko zasáhl orkán, komplikuje dopravu a dodávky proudu. Foukat má celý den

Stalo se

Vlak musel zastavit po 11:00, protože na trakční vedení ve větru popadaly stromy. Od té doby vlak stál a byl bez proudu, a tedy bez přísunu tepla.

Původně se zvažovala evakuace cestujících a náhradní autobusová doprava.

Cesta do Prahy se notně protáhne

Cestujícím z vlaku se cesta do cílové destinace, tedy Prahy, notně protáhne. V Břeclavi přestoupili na vlak Railjet, ovšem vzhledem k tomu, že koridor z Brna na Prahu je zavřený kvůli opravě trati a náhradní trať přes Žďár nad Sázavou zastavily popadané stromy, čeká je cesta přes Přerov, Olomouc a dál koridorem přes Pardubice do Prahy.

„Cestující, kteří v Břeclavi přesedají, mají ve stanici nachystané občerstvení, něco na zahřátí a jídlo. Ve vlaku už opravdu strávili hodně času,“ řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Dopravce se kvůli desítkám mimořádných událostí potýká i s velkými problémy při zajišťování náhradní autobusové dopravy. „Sehnat autobusy takto narychlo je problém a zároveň se i dopravci obávají v tomto počasí jezdit. Bohužel komplikace se dnes dotkly mnohých, kteří se vydali vlakem, podmínky byly extrémní a problémy se nevyhnuly žádnému kraji,“ dodal Kubát.

Meteorologové rozšířili varování před vichrem

Domácí

Česko se potýká již od soboty se silným větrem. Vichr zkomplikoval na mnoha místech dopravu, hasiči mají kvůli popadaným stromům jeden výjezd za druhým.

Meteorologové hovořili o síle orkánu a Horská služba varuje před túrami po kopcích.

Silný vítr byl podle všeho rovněž za tragédií v Kladně, kde na stavbě zemřel muž po pádu pětimetrové stěny.

Reklama

Výběr článků

Načítám