Hlavní obsah

Vítr a sníh potrápí řidiče i v dalších dnech, varují meteorologové

Meteorologové v úterý upravili výstrahu před silným větrem a s ním souvisejícím rizikem tvorby sněhových jazyků a závějí. Silný vítr očekávají znovu ve středu. Nebezpečné sněhové jevy budou podle nich hrozit až do čtvrtečního odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chladnější a vlhčí severozápadní proudění přinese zejména na hory novou sněhovou pokrývku, v kombinaci s čerstvým větrem se tak budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky, v Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách, kde očekáváme nejvíce nového sněhu, se budou v polohách nad 900 metrů tvořit i závěje,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před silným větrem bude platit od středečních 11 hodin do půlnoci na většině území České republiky s výjimkou Zlínského a částí Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Vítr bude mít v nárazech rychlost kolkem 70, na horách i 90 kilometrů v hodině.

Riziko tvorby závějí je podle meteorologů aktuální v polohách nad 900 metrů nad mořem v částech Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V nadmořských výškách nad 700 metrů v částech Vysočiny, Karlovarského, Ústeckého, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého, královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje se mohou až do čtvrtka vytvářet sněhové jazyky.

V úterý by mohlo napadnout do 5 centimetrů, na horách 5 až 20 centimetrů. Ve středu do 10 centimetrů, na horách místy 15 až 35 centimetrů nového sněhu.

Silný vítr, který v pondělí i v úterý dosáhl na vrcholu Sněžky rychlosti orkánu, očekávají meteorologové i ve čtvrtek. Případná výstraha bude vydána později.

Začátek února bude velmi bohatý na srážky. Nasněží i naprší

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám