Hlavní obsah

Víkend teploty srazí, babí léto dorazí příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní teploty by nás měly provázet i příští týden a nic na tom nezmění ani víkendové ochlazení, kvůli němuž se v sobotu a v neděli teploty nedostanou nad 20 °C. To přinese vlnící se studená fronta, která bude počasí u nás ovlivňovat už od pátku, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že počasí v příštím týdnu bude ve znamení svatováclavského babího léta.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21. 9. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Závěr září bude opět zalitý sluncem a odpolední teploty budou stoupat na letní hodnoty. Jen po ránu musíme místy počítat s mlhami nebo nízkou oblačnosti. Počasí u nás bude opět pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu,“ uvedla Honsová.

Ve čtvrtek bude převážně polojasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle s mlhami či nízkou oblačností. Odpolední maxima se dostanou na 23 až 27 °C, v Polabí či Poohří to může být ještě o stupeň více. Na východě je pak třeba počítat s čerstvým větrem.

V pátek bude zpočátku polojasno, ale od západu bude přibývat oblačnosti a místy se objeví déšť či přeháňky, ojediněle i bouřky. Ráno bude teplé, minima klesnou na 17 °C, přes den se teploty dostanou na 21 až 24 °C. Na západě to bude pouze kolem 19 °C.

Tropy jsou pryč, vystřídá je babí léto

Počasí

V sobotu startuje astronomický podzim, a to v 8:49, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Právě sobota bude nejchladnějším dnem týdne, kdy se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat pod dvacítkou,“ doplnila meteoroložka.

Převažovat by mělo zataženo, místy s deštěm či přeháňkami. Srážky by měly odpoledne od severozápadu postupně ustávat. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 °C, odpolední se budou pohybovat mezi 14 a 19 °C.

V neděli budou zprvu na východě ještě doznívat srážky v podobě deště či přeháněk, jinak bude převažovat oblačno až polojasno s ranními minimy v rozmezí 11 až 7 °C. Odpoledne se rtuť podívá k 16 až 20 °C.

Od pondělí by měly teploty opět zamířit vzhůru a vrátí se i ojedinělé mlhy či nízká oblačnost. V pondělí bude jasno či polojasno, ráno s teplotami mezi 10 a 5 °C. Přes den bude mezi 21 a 25 °C.

Česká aplikace Windy.com ukazuje riziko požárů pro celý svět

Internet a PC

Velmi podobně bude i v úterý. Ranní minima klesnou na 11 až 7 °C, přes den se dočkáme teplot mezi 22 a 26 °C.

Středa přinese další dílčí vzestup teplot. Převažující polojasno až jasno doprovodí po ránu minima mezi 12 a 8 °C, zatímco přes den se dostaneme na 23 až 27 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám