Hlavní obsah

Teploty budou supertropické

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když na Šumavě na stanici Rokytská slať klesla teplota v pondělí ráno pod bod mrazu, odpolední maxima v Česku budou atakovat tropické hodnoty. V úterý a ve středu pak půjde dokonce o tzv. supertropické teploty, tj. 35 stupňů Celsia a víc. K tropickým dnům se postupně přidají ojediněle i tropické noci, kdy teplota nebude klesat pod 20 stupňů. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.7. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Máme před sebou zátěžový týden, a to vzhledem k vysokým teplotám, postupně i nárůstu vlhkost vzduchu a bouřkám,” uvedla Honsová.

Vysoké teploty přinese velmi teplý vzduch proudící do Česka z jihozápadu. „Horka zmírní čtvrteční přechod vlnící se studené fronty – právě ve čtvrtek se budou místy tvořit bouřky. Další frontální systém přejde přes naše území o víkendu,” poznamenala meteoroložka.

V pondělí bude jasno až polojasno, během odpoledne na horách na severu území přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C.

V úterý budou odpolední teploty už supertropické. Na Ústecku a v Praze ukáže teploměr až 35 °C. Bude jasno. Odpolední teploty 31 až 35 °C.

„V ohrožení jsou teplotní rekordy - ten z pražského Klementina je z roku 2006 -, tenkrát tam naměřili 34,3 °C,” uvedla Honsová.

Ve středu očekávejme jasno, večer na západě území přibývání oblačnosti. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 32 až 36 °C.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Denní teploty 29 až 33 °C. „Bude se ale zvyšovat vlhkost vzduchu, takže pocitově se budeme cítit až na 38 °C,” podotkla Honsová.

V pátek bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 21 až 17 °C. Denní teploty 27 až 31 °C.

V sobotu bude polojasno, během dne oblačno až zataženo a místy s přeháňkami, deštěm a bouřkami. Ranní teploty 21 až 17 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

V neděli bude oblačno, místy s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 26 až 30 °C.

Jak se při extrémně vysokých teplotách chovat:
1/ Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody
2/ Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály
3/ Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy
4/ Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno
5/ Přisolit si – sůl váže tekutiny v těle
6/ Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle
7/ Pravidelně se chladit – vlažná sprcha. Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína
8/ Větrat v nočních hodinách
Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Lidé by se měli zdržovat ve stínu a nepodceňovat pitný režim

Reklama

Výběr článků

Načítám