Hlavní obsah

Svatý Martin přijede letos zablácený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spíše na zabláceném mopedu než na bílém koni lze ve čtvrtek očekávat příjezd svatého Martina. Tak shrnul nadcházející charakter počasí meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Když se podívám padesát let nazpět, tak nám na každé desetiletí vychází Martin na bílém koni pouze jednou,“ uvedl pro Právo Kovařík, podle něhož na severozápadě Česka bývá sníh častěji na svatou Kateřinu a na svatého Mikuláše, kteří jsou patrony bílých Vánoc. „Pokud jsou ale tyto tři svátky urousané, tedy mokré, Vánoce většinou vycházejí na sněhu,“ řekl pozorovatel přírody s tím, že predikce platí pro nadmořské výšky do sedmi set metrů nad mořem.

„Letos přitom podle všeho přijede Martin na zabláceném mopedu a ne na bílém koni,“ konstatoval meteorolog. Právě to je podle něj jeden z předpokladů, alespoň co do pranostik a letitých ověřených zkušeností, že na Vánoce sníh bude.

Inverzní počasí

Důvody, proč by neměl Martin přijet na bílém koni, jsou podle Kovaříka prozaické. Tento týden bude převládat inverzní počasí. „Přes noc se vytvoří mlhy, které se budou dopoledne rozpouštět, nad 650 metrů bude jasno, ale v nižších polohách by mělo být zataženo s nízkou oblačností,“ pokračoval meteorolog s tím, že ráno mohou mlhy namrzat.

Do konce listopadu se moc neochladí

Počasí

„Všechno je ale před zimou tak, jak to má být,“ konstatoval Kovařík. „Srst zvěře je chlupatější, u divočáků je více tuku pod kůží, jeleni již scházejí z horských říjišť, vrány přiletěly ze severních zemí a také cibule má patřičný počet slupek. Opravdu bychom si měli užít takovou zimu jako v loňském roce,“ připomněl pozorovatel přírody středního Krušnohoří.

Prosinec se sněhem

„Na konci druhé a na začátku třetí dekády měsíce listopadu už by měl být sníh v polohách nad sedm set metrů častější, dole se bude spíše připomínat,“ očekává meteorolog.

Zasněžování by mohli podle Kovaříka spustit provozovatelé lyžařských areálů na začátku prosince. „Arktická zima nás do Vánoc nečeká. Prosinec ale bude studený a se sněhem ve výškách nad 600 metrů. Nic převratného se neočekává,“ pokračoval meteorolog.

Svatý Martin v mimořádném ročníku přiveze přes dva miliony výborných vín

Muži

„Že by měla být letošní zima teplejší, zapomeňme. Žádná ze třiceti přírodnin, na kterých lze pozorovat, jaká bude zima, to neukazuje,“ uzavřel Kovařík.

Anketa

Přáli byste si, aby co nejdříve nasněžilo?
Ano
40,4 %
Ne
59,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám