Hlavní obsah

Svatý Martin v mimořádném ročníku přiveze přes dva miliony výborných vín

V pondělí porotci ve Valticích hodnotili v prvním kole vzorky vín usilující o možnost používat známku Svatomartinské 2021. V hodnocení uspělo téměř 96 procent přihlášených, což je historicky nevětší úspěšnost. Dokládá to rovněž výjimečně vysokou kvalitu letošních vín. Druhé kolo degustací proběhne prvního listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už za necelý měsíc, na svátek svatého Martina, se začnou otevírat první z celkového počtu 2,2 milionu lahví mladého vína s chráněným označením. „Měl jsem možnost letos ochutnat již velkou část Svatomartinských vín a mohu s čistým svědomím říct, že letošní ročník bude jeden z nejlepších, co do kvality za celou svoji historii,“ prozradil první informace o kvalitě ročníku Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

„Bílá vína budou vynikat výraznou vůní a svěžestí. Müller Thurgau bude charakteristický převážně po tropickém ovoci jako kiwi, grapefruitu, broskvi a angreštu. Veltlínské červené rané pak po medu, banánu a zahradním ovoci. Muškát moravský bude mít vůni a chuť po tropickém ovoci jako mandarinky, pomeranče a po kandovaném ovoci,” charakterizoval chutě letošních mladých Babisz.

Nejlepší tramín na světě pochází z moravského vinařství

Muži

„U růžových vín bude charakter velmi podobný jako u bílých vín, tedy výrazná ovocnost a svěžest. Vůně a chutě budou připomínat zralé třešně a višně, maliny, jahody a granátové jablko. Červená vína budou velmi hravá se svěží kyselinkou a ve vůni a chuti budou připomínat luční květy, višně, třešně, černý rybíz a švestková povidla,” dodal sommelier.

Největší společný košt se opět odehraje v Brně, který po loňském nuceném výpadku letos opět organizuje Vinařský fond 11. listopadu od 11 hodin na náměstí Svobody. Nabídne 100 vzorků Svatomartinských vín od 100 různých vinařů a mnozí milovníci vína si už dopředu na tento den nahlásili dovolenou.

„Jakkoli to podle zpravodajských relací možná příliš nevypadá, co se týče vína, zejména toho Svatomartinského, svět se, zdá se, vrací do časů před pandemií. Zájem vinařů se vrátil a s ním i více než dva miliony lahví Svatomartinských vín, na která už čeká doslova celá země,“ doplnil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám