Hlavní obsah

Poslední týden zimy bude jako na houpačce

Poslední zimní týden bude vlivem přechodu frontálních systémů hodně dynamický. Začátkem týdne nás čekají příjemné teploty dosahující až 16 °C, ale také silný vítr, déšť a sněžení ve vyšších polohách.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.3.2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Uprostřed týdne bychom se měli kvůli proudění studeného vzduchu připravit na výrazné ochlazení, které ale dlouho nevydrží. Už koncem týdne se můžeme opět těšit na příjemné jarní teploty. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Začátkem týdne Česko opět potrápí vítr. Během pondělí bude podle Honsové vítr zesilovat zejména na severu území, nárazy jihozápadního větru budou dosahovat rychlosti 70 km/h a na horách rychlosti až kolem 90 km/h.

„Větrno bude i během noci na úterý a v úterý, vítr bude slábnout až během úterního odpoledne. V noci ze středy na čtvrtek se bude náledí tvořit na západě území, ve čtvrtek ráno místy,“ dodává.

V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť, a to zejména na severu území. Ojediněle se mohou vyskytovat bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 a 5 °C. Přes den teploty vystoupají na 11 až 15 °C a v Polabí až na 16 °C, pocitovou teplotu ale bude snižovat vítr.

V úterý bude oblačno až zataženo a větrno. Místy se očekává déšť nebo déšť se sněhem a na vrcholcích hor později k večeru i sněžení. Ranní teploty budou v intervalu od 4 do 8 °C, denní pak od 11 do 15 °C. Směrem od západu se bude během dne ochlazovat.

I během středy bude oblačno až zataženo. Místy se bude občas vyskytovat déšť nebo déšť se sněhem, který od středních poloh bude přecházet ve sněžení nebo v sněhové přeháňky.

Na horách napadne kolem 5 centimetrů sněhu. Ranní teploty klesnou na -2 až 2 °C, denní teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 °C.

Ve čtvrtek nás čeká oblačno a občasné deště, od středních poloh pak sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -5 a -1 °C, místy také hrozí tvorba náledí. Denní teploty ve čtvrtek vystoupají na 5 až 9 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno. Ranní teploty budou mezi 0 a 4 °C, denní pak mezi 11 a 15 °C.

Nadcházející víkend už bude ve znamení jarního počasí. V sobotu nás čeká oblačná až polojasná obloha. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 a 5 °C, přes den ale vystoupá teplota na 12 až 16 °C.

neděli oblačnou až polojasnou oblohu doplní místy přeháňky. Ranní teploty budou opět mezi 1 a 5 °C, denní pak mezi 10 a 14 °C.

Sever Česka bude v pondělí sužovat silný vítr

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám