Hlavní obsah

Německo očekává probuzení do sněhu a mrazu, obává se černého ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chumelenice trápí prakticky celé Německo a předpověď na úterý slibuje další vydatné sněžení. V noci na úterý navíc bude podle meteorologů mrznout i v nížinách, řidiči i chodci se tak mohou obávat „černého ledu“. Podle webu Bild.de hrozí vážné dopravní komplikace.

Foto: Berg Oliver, ČTK

Sníh zasypal Severní Porýní-Vestfálsko, nejzápadnější, nejlidnatější a čtvrtou největší spolkovou zemi Německa.

Článek

„Černý led“ vzniká, když se na povrchu vozovky vytvoří tenká vrstva vody, která následně zmrzne. Právě to se podle meteorologů může stát na německých silnicích v nížinách i ve městech.

„Ve výšce nad 200 metrů mrzne, pod touto nadmořskou výškou prší nebo padá sníh s deštěm,“ popsal podle Bild.de pondělní podvečerní stav u našich západních sousedů meteorolog Dominik Jung. „V noci se ale ochladí a začne to klouzat. K tomu bude místy sněžit. Hrozí chaos v dopravě,“ předpověděl.

Nebezpečný lesk na vozovce

Situaci komplikuje skutečnost, že „černý led“ není k vidění jen za tmy. Může se vytvořit i přes den, především v údolích, kam nesvítí slunce, které by led rozpustilo. Řidiče může varovat lesk na vozovce, který „černý led“ přes den provází, nebývá ale příliš výrazný.

Vydatné sněhové srážky se v noci na úterý stěhovaly v Německu na jihovýchod od spojnice mezi Mannheimem a Drážďany. Podle předpovědi může napadnout deset až dvacet centimetrů nového sněhu.

Foto: Berg Oliver, ČTK

Zasněžená hora Kahler Asten v Severním Porýní-Vestfálsku (listopad 2023)

Severněji už mělo sněžení ustat, vozovky v nížinách ale budou mokré, a proto mohou namrzat, varoval také web wetterprognose.de. Ve středu a ve čtvrtek by sněžení i déšť měly slábnout.

V příštích dnech bude počasí v Německu ovlivňovat tlaková níže. Její střed bude 1. prosince nad Francií a 3. prosince, na první adventní neděli, nad Německem. Vydatné sněžení tak bude po krátké pauze pokračovat.

Podobný charakter počasí, kdy mráz doprovodí i vydatné sněžení, můžeme podle předpovědi meteorologů v následujících dnech očekávat i u nás.

Česko zasype sníh, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám