Hlavní obsah

Některé oblasti ČR se vzdor srážkám dál potýkají s mimořádným suchem

Novinky, khl

I přes poměrně vydatné srážky v posledních týdnech se některá místa v České republice dál potýkají se suchem. Nejpostiženější oblastí je z tohoto hlediska aktuálně severozápad Čech, kde v minulém týdnu pršelo nejméně. V povodí řeky Ohře se vyskytuje místy až mimořádné sucho. Nejvíce srážek naopak spadlo na východě ČR.

Foto: ČHMÚ

Úhrn srážek v období 1. - 14. července 2020.

Článek

Zatímco červen přinesl mimořádné množství srážek a potvrdil, že patří k nejdeštivějším měsícům roku, v červenci se zatím podle meteorologů srážky pohybují v normálu.

Červen byl nejdeštivější od roku 1961

Počasí

Neprší však rovnoměrně - proto je na tom také aktuálně severovýchod republiky, co se týče sucha, výrazně lépe než severozápad.

„Na severozápadě Čech, tedy v místech, kde pršelo nejméně, se rozšířila plocha území s mírným až mimořádným suchem,“ uvedl meteorolog Janek Doležal.

Znamená to nejen odchylku od normálu v daném období, ale i nedostatek vláhy pro pěstované plodiny. Nejvíce zasažená je oblast kolem řeky Ohře. Právě tam se podle Doležala vyskytuje až mimořádné sucho.

Někde jsou povodně, jinde vyschly rybníky

Domácí

Na severozápadě Čech také výrazně poklesly hladiny podzemních vod. „Stav podzemních vod se v minulém týdnu mírně zhoršil, k největšímu poklesu hladin došlo v povodí Ohře, u přítoku dolního Labe a v povodí Jizery,“ doplnil Doležal.

Podnormální stav se ale projevil i na soutoku Dyje a Moravy.

Parné léto se stále nekoná, teploty zatím výrazně nestoupnou

Počasí

Naopak nejvíce napršelo na východě České republiky – především v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V minulém týdnu tam spadlo na čtyřicet milimetrů srážek, což je dvojnásobek celorepublikového normálu.

Východ republiky je na tom také nejlépe z hlediska vlhkosti půdy. „Ve východní polovině Česka je stav půdní vláhy ještě normální, místy dokonce silně nadnormální,“ řekl meteorolog.

Nasycení půdy by mohly napomoci mírné teploty a občasné srážky, které Česko čekají o víkendu.

Foto: CHMI, Novinky

Vlhkost půdy v ČR (využitelná vodní kapacita - VVK) k 17. červenci

Reklama

Výběr článků

Načítám