Hlavní obsah

Na Evropu se žene extrémní bouře, Německu hrozí supercela

Do střední Evropy míří ze západu výrazná studená fronta. Tím, že se dostane do tropického nestabilního vzduchu, vytvoří se v ní silné bouřky. Německo dokonce ohrožuje supercela, jedna z nejničivějších bouří kvůli silnému větru, krupobití a přívalovému dešti, varuje německá meteorologická služba.

Foto: Windy

K Německu se blíží bouře

Článek

Silné bouřky už začaly řádit ve Francii a postupně se přesouvají směrem na východ. Během svého putování budou nabírat na síle a v sobotu ráno udeří na západě Německa, varuje tamější meteorologická služba. Během sobotního odpoledne by měly bouře nabrat na síle a také na rychlosti.

„Supercelární bouře je tvořena jednou mohutnou buňkou a její část – tzv. mezocyklona – rotuje kolem své osy. Tento typ bouří je typický pro USA, v Evropě se vyskytuje jen zřídka,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Upozornila, že supercelární bouře patří k nejničivějším, často ji doprovází tornádo.

Supercela ohrožuje především Sársko, Falcko a část Severního Porýní-Vestfálska. Němečtí meteorologové upozorňují, že v těchto oblastech může vítr dosahovat v nárazech rychlosti až 80 km/h, a varují před intenzivním deštěm.

Extrémně silné bouřky hrozí i na jihu Německa, kde by mělo především extrémně silně pršet a meteorologové varují před krupobitím. V neděli by se mělo citelně ochladit a celý den by mělo vydatně pršet.

Silné bouřky s krupobitím zasáhnou Česko i v neděli, varovali meteorologové

Počasí

Tato studená fronta ovlivní počasí také v Česku, připomíná Honsová. „Nedělní bouřky tak budou v Česku velmi silné,“ uvedla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám