Hlavní obsah

Meteorologové zpřísnili výstrahu před intenzivním deštěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Šumavě, v Krkonoších a v Jizerských horách se očekávají od úterý do čtvrtka vydatné srážky. Na hřebenech připadne až 30 centimetrů sněhu, který však vlivem vyšších teplot bude odtávat a navýší hladiny řek. Vyplývá to z úterní zpřesněné výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Živě: Záběry z panoramatických kamer 2. 1. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Od úterního rána (2. 1.) do čtvrtečního rána (4. 1.) očekáváme v horských oblastech vydatnější srážky. Na Šumavě, v Krkonoších a Jizerských horách může za 48 hodin spadnout mezi 60 a 80 mm. Část těchto srážek bude ve sněhu. Na hřebenech zmíněných hor očekáváme za 48 hodin kolem 30 cm nového sněhu, během noci na středu se ale bude oteplovat, hranice sněžení se bude zvyšovat a sníh začne odtávat,“ uvedl ČHMÚ.

Meteorologové zároveň varují před opětovným vzestupem hladin řek, které odvodňují horské oblasti. Většina toků by se mohla dostat na nejnižší, první povodňový stupeň. „U toků v povodí horní Radbuzy, horního toku Otavy, horního Labe a horní Vltavy očekáváme i překročení 2. SPA. Vzestupy v důsledku dotoku očekáváme v dalších dnech i na dolních úsecích větších toků,“ přiblížili.

Výstraha před vydatným deštěm platí od úterního dopoledne do čtvrtečních 6 hodin ráno pro jihočeské okresy Český Krumlov, Prachatice a Vimperk, Klatovy a Sušici na Plzeňsku, Jilemnici a Tanvald na Liberecku a okresy Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji.

FOTO: Povodně na Labi

Domácí

Vysoký stupeň povodňové pohotovosti, kdy se řeky mohou vylévat z břehů, platí do odvolání hlavně pro oblasti Prachatic a Vimperka v Jihočeském kraji, pro jihozápad Plzeňského kraje a východní okresy Královéhradeckého kraje. Povodňová bdělost, tedy nižší stupeň, pak pro všechny české příhraniční kraje, části Vysočiny a Středočeského kraje.

„Na Vltavě v Praze je řízenou manipulací odtok udržován nad úrovní 1. SPA (stupně povodňové aktivity), na horní Vltavě je v důsledku manipulací udržován zvýšený odtok pod Lipnem v Českém Krumlově,“ doplnili meteorologové.

Srážky a výrazné oteplení zvedly hladiny řek již během Vánoc. Povodně naštěstí větší škody nezpůsobily, byť na dolním toku Labe byl dosažen i třetí stupeň povodňové aktivity. Bez problémů se obešlo rovněž upouštění vody z lipenské přehrady, které zvedlo hladinu Vltavy v Českém Krumlově.

Začátek roku bude teplý, větrný a deštivý

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám