Hlavní obsah

Začátek roku bude teplý, větrný a deštivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První týden nového roku přinese střídání frontálních systémů, četné srážky, které na horách budou i vydatné. Teploty by nadále měly zůstávat nad dlouhodobými průměry, byť koncem týdne začne na naše území pronikat chladný vzduch od severu, který přinese citelné ochlazení a návrat zimy, popsala Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí na Nový rok bude převážně oblačno až polojasno, na horách se slabým sněžením. Zprvu bude zejména na východě ještě zataženo až oblačno s občasným deštěm. Odpolední teploty se dostanou na 4 až 8 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, postupně se na celém území od západu přidá déšť, na horách a zpočátku i od vyšších poloh sněžení,“ uvedla Honsová s tím, že večer by již mělo sněžit pouze na vrcholcích hor. Je třeba počítat i čerstvým větrem.

Ranní teploty klesnou na 4 až 0 °C, pouze na východě území může být až -2 °C. Denní teploty vystoupají na 3 až 8 °C.

Co mělo přijít až v roce 2050, už je tu. Realita předčila klimatické předpovědi

Domácí

Ve středu bude převládat zataženo s občasným deštěm, který na horách může být i vydatný. Sněžit by mělo pouze ve vrcholových partiích. Ranní minima se budou pohybovat mezi 8 a 3 °C, přes den bude nejčastěji mezi 5 a 10 °C. I nadále je třeba počítat s čerstvým větrem.

Zataženou oblohu s občasným deštěm nabídne zprvu i čtvrtek. Odpoledne by měly srážky ustávat a teploty se dostanou na 5 až 10 °C. Ranní minima se budou pohybovat mezi 6 a 2 °C. I nadále by mělo být větrno.

Od pátku budeme pozorovat postupný pokles teplot. V pátek bude zataženo až oblačno, zpočátku dne s ojedinělým deštěm a ranními teplotami v rozmezí 3 až -1 °C. Přes den by mělo být nejčastěji mezi 4 a 8 °C.

V sobotu bude pokračovat zataženo až oblačno, místy s deštěm, který bude na horách přecházet ve sněžení. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 °C, přes den se dočkáme teplot mezi 2 a 6 °C.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy opět s deštěm, který však bude ve sněžení přecházet již od středních poloh. Ranní minima budu kolísat mezi 2 a -2 °C, přes den se teploty dostanou nejvýše k -1 až 4 °C.

Horko ve stratosféře může způsobit ledový vpád na začátku roku

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám