Hlavní obsah

Meteorologové zpřísnili výstrahu: Do neděle napadne místy až 40 cm sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vysoký stupeň nebezpečí aktualizoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu před sněžením na části území České republiky. Aktualizace se týká Jihočeského kraje a jihozápadu Vysočiny. Na většině ostatního území platí nízký stupeň nebezpečí.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1. 12. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od pátečních 11:00 do půlnoci ze soboty na neděli pro celý Jihočeský kraj a v Kraji Vysočina pro oblasti kolem Humpolce, Jihlavy, Moravských Budějovic, Pacova, Pelhřimova a Telče

„Od pátečního dopoledne do nedělní půlnoci napadne na jihu Čech a na jihozápadě Vysočiny 30 až 40 cm nového sněhu,“ oznámili meteorologové.

Podle předchozí výstrahy ČHMÚ mělo napadnout většinou do 25 centimetrů, ojediněle až 35 centimetrů nového sněhu.

Přívaly sněhu budou souviset s přechodem tlakové níže Ciro, která bude postupovat ze západního Středomoří přes Alpy a severní Jadran k severovýchodu.

Na severovýchodě Moravy a ve Slezsku bude trvalé sněžení pokračovat ještě v neděli ráno a dopoledne.

„Od sobotního brzkého rána do nedělního odpoledne očekáváme tvorbu sněhových jazyků, na horách i závějí. Na Českomoravské vrchovině bude vzhledem k čerstvému severozápadnímu větru od sobotního večera do nedělního odpoledne tvorba sněhových jazyků četnější a místy se budou tvořit i závěje,“ upozorňují meteorologové.

Foto: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Výstraha ČHMÚ před sněhem

Foto: Václav Pancer, ČTK

Řidič odklízí sníh z automobilu 1. prosince v Bělé na Prachaticku

První zimní víkend, jak má být: Ledový a plný sněhu

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám