Hlavní obsah

Meteorologové zmírnili výstrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké nebezpečí požárů platí nově jen pro východní část České republiky. Na většině území Čech meteorologové výstrahu po nočních deštích zmírnili, riziko požárů je tam teď nízké. Na Moravě a ve Slezsku pokles nebezpečí předpokládají vzhledem k očekávaným srážkám v pondělí odpoledne.

Foto: ČHMÚ

Meteorologové zmírnili výstrahu na neděli

Článek

Dosud vysoké riziko požárů platilo pro celé území republiky. „Tato výstraha snižuje stupeň nebezpečí požárů na většině území Čech, a to v důsledku nočních a dopoledních srážek,“ uvedl k aktualizovanému varování ČHMÚ. Nově tak požáry s vysokým stupněm nebezpečí hrozí v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, na Vysočině, na Jindřichohradecku v jižních Čechách a ve všech moravských krajích. V těchto oblastech riziko klesne na nízké v pondělí po poledni. Od té doby bude na nízkém stupni v celém Česku.

Meteorologové ve výstraze doporučují nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli úsporně hospodařit s vodou. Zemědělcům ČHMÚ radí se při žních domluvit na dohledu s hasiči.

Pro čtyři moravské kraje platí dnes do večera také výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami. Na Moravě a ve Slezsku mohou dnes podle předpovědi stoupat na 30 až 34 stupňů Celsia, v Čechách by mělo být do 31 stupňů.

Požáry v přírodě zaměstnávaly hasiče v sobotu i dnes. V noci na dnešek hořel les na Písecku a Sokolovsku, hasičům pomohl déšť a pokračují tam v dohašování ohnisek. Řada požárů vypukla v sobotu také při polních pracích. Na Mladoboleslavsku hořely traktor s lisem a pole, škoda je 14 milionů korun.

Osm krajů kvůli horkému a suchému počasí vyhlásilo zákaz používání otevřeného ohně v přírodě a na dalších rizikových místech, jako je okolí stohů slámy. Úřady k tomu přistoupily v Jihomoravském, Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém, Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji a také v Praze.

Počasí v Česku trhalo rekordy

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám