Hlavní obsah

Sníh se vrátí nejen do hor a ráno bude mrznout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv jsme ještě před pár dny zažívali letní teploty, již příští týden nám počasí připomene, že je duben a že k aprílovému počasí patří velká rozmanitost. V souvislosti s přílivem chladného oceánského vzduchu od severozápadu tak meteorologové očekávají sněžení, které se ovšem nemusí týkat pouze horských oblastí, a rovněž mrazivá rána, která by mohla mít fatální důsledky pro kvetoucí vegetaci.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Maximální denní teploty ve středu 17. dubna pohledem modelu ECMWF

Článek

„Scénář ochlazení se zdá být už víceméně jistý a poměrně dost pravděpodobné je i to, že s námi chladný vzduch minimálně po většinu příštího týdne zůstane,“ konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jak bude ochlazení vypadat v praxi, naznačuje výhled hovořící o nejvyšších denních teplotách kolem 10 °C.

Chladno nebude nejen přes den, ale i v noci a ráno. Jak hluboko budou teploty klesat, bude záviset zejména na množství oblačnosti, které nelze s jistotou v takovémto předstihu odhadnout.

„Pokud bude ale – zejména ve druhé polovině příštího týdne – tendence k vyjasněným nocím, zcela reálné jsou i teploty kolem -2 °C,“ konstatovali meteorologové.

Jen pro ilustraci je možno připomenout, že v neděli by se odpolední maxima měla pohybovat až kolem 26 °C, a o týden dříve se na několika stanicích dostala teplota dokonce nad hranici tropických 30 °C, byť v kalendáři bylo datum 7. dubna.

Začátek dubna? Na Brněnské přehradě to vypadalo jako v létě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám